„Ostatnia chowa klucz”
„W głowie zadzwoniła mi cisza, a potem słowa Justyny: ››Porwali ją? Zamordowali? Nie przyszła, bo jest chora.‹‹ W klasie dało się słyszeć oddechy wszystkich obecnych”
Powieść ukazała się 2017r. a jej autorką jest Ałbena Grabowska. Polska pisarka, lekarz neurolog i epileptolog. Ukończyła Akademię Medyczną w Warszawie W 2004r. uzyskała stopień doktora nauk medycznych. Przez wiele lat odpowiadała na listy do lekarza i prowadziła rubryki porad lekarskich w takich gazetach jak „Tele tydzień” czy „Życia na Gorąco”. Pisze książki dla dzieci i młodzieży. Zadebiutowała książką „Tam, gdzie urodził się Orfeusz“. W 2015r dostała nagrodę „Pióro“ na Festiwalu Literatury Kobiet za powieść „Stulecie winnych – ci, którzy przeżyli“. Wspaniały styl pisania autorki można zobaczyć również w „Ostatnia chowa klucz”.
Marzena wychowuje się w małym podwarszawskim miasteczku. Jest typową nastolatką. Chce być lubiana przez koleżanki i zauważona przez wymarzonego chłopaka. Nie ma najlepszych relacji z rodzicami, a jej przyjaciółka niewiele o niej wie. Gdy dziewczyna zostaje zaproszona na pizzę przez najfajniejszą dziewczynę w klasie, nie odmawia. Nie chce stracić okazji zaprzyjaźnienia się z Justyną i jej najlepszą przyjaciółką Kasią. Obie dziewczyny imponują Marzenie. Są piękne i mądre a do tego bogaci rodzice Justyny pozwalają jej na wyprawianie imprez pod ich nieobecność. Nasza bohaterka jest zachwycona zaproszeniem. Bez zastanowienia idzie z dziewczynami. Nie idą one jednak na pizzę, wybierają się na strych - stare mieszkanie siostry Justyny - gdzie zakładają tajne stowarzyszenie. Dni mijają bez problemowo, dziewczyny spotykają się, relacjonują szkolne nowinki i plotkują. Wszystko się jednak zmienia, gdy do klubu zapraszają Julię.
Powieść ta mogła by opowiadać zwykłe losy nastolatków. Mogła by opowiadać o pierwszych miłościach i pocałunkach, o nauce i szkolnych problemach, o początkach wielkich przyjaźni i wspólnych wagarach. Mogła by być powieścią o dorastaniu. Niestety mimo codziennych nastoletnich problemów bohaterki muszą poradzić sobie z sytuacją z jaką żadne dziecko nie powinno mieć do czynienia. Gdy dziewczynki, po spotkaniu w „klubie”, rozstają się z Julią, ta znika. Następnego dnia nie zjawia się w szkole. Nikt nie ma z nią kontaktu, a rodzice wszczynają poszukiwania. Dziewczyny muszą zmierzyć się z traumą, jaką jest zniknięcie koleżanki. W szkole zaczynają pojawiać się szepty. Nikt nie wie gdzie dziewczyna jest i czy żyje. Czy się odnajdzie? Kto stoi za jej zaginięciem? Historia może okazać się dużo bardziej skomplikowana.
Kiedy zabierałam się za tą powieść myślałam że będzie zwykłą historią nastolatek z tragiczną przygodą. Książka mnie jednak zaskoczyła. Wciągnęła mnie niesamowicie i czytałam ją na wstrzymanym oddechu. Ponieważ emocje wzrosły bardzo szybko, obawiałam się że zakończenie mnie zawiedzie. Bałam się że jeżeli nerwy sięgnęły zenitu już w połowie książki to nie uda im się utrzymywać zaciekawienia do końca. Na szczęście strasznie się myliłam. Książka ani na chwilę nie zawodzi. A zakończenie jeszcze długo po przeczytaniu trzyma w napięciu.
Wydawnictwo: Zwierciadło
Data wydania: 2017-09-13
Colibri
Kontynuacja książki Julek i Maja w labiryncie Julek i Maja wraz z przyjaciółmi podejmują grę – tym razem stawką jest uratowanie Ali, koleżanki...
Dwójka błyskotliwych detektywów, meandry zbrodni i medyczne zagadki Policjant po przejściach Franciszek Stawicki i ambitna aspirant Maja Kwiatkowska...