“Bo przyszłość należy do tych, którzy odnaleźli swoje skrzydła. Bo ci, którzy je odnaleźli, nigdy już nie stąpają po ziemi tak jak dawniej. Oni unoszą się ponad nią - wolni”.
Gion w XIX-wiecznym Kioto olśniewa światłem lampionów, zapachem herbaty, a jednocześnie przypomina misternie zdobioną klatkę – piękną, lecz zamkniętą. Hana – znana jako Yukiko, „Śnieżne Dziecko” – od najmłodszych lat żyje w rzeczywistości, która nie pozostawiła jej wyboru. Za porcelanową twarzą i nienagannymi gestami kryje się dziewczynka z przeszłością, o której nikt nie chce pamiętać. Jej codzienność to dyscyplina, rytuał, perfekcja. Spotkanie z Thomasem, przybyszem z innego świata, burzy delikatną równowagę, w której Yukiko nauczyła się funkcjonować. On dostrzega w niej coś więcej niż wyuczoną grację – widzi kobietę z tęsknotą w oczach. Między nimi rodzi się więź, cicha, niemal niedostrzegalna dla innych, a jednak tak intensywna, że zmienia wszystko.
„Ostatnia gejsza z Gion” nie jest tylko romansem. To opowieść o wolności – tej wielkiej i tej zupełnie osobistej. O sercu, które bije własnym rytmem nawet wtedy, gdy rozsądek podpowiada rezygnację. O nadziei, która tli się nieśmiało. To także historia kobiet, które w świecie podporządkowanym męskim zasadom próbują ocalić własne „ja”. O cenie, jaką płaci się za marzenia. O macierzyństwie, które potrafi być aktem odwagi. O decyzjach, które na zawsze zmieniają bieg życia. To lektura, przy której można zanurzyć się w innej kulturze, przeżyć coś intensywne.
Autorka z ogromnym wyczuciem odtwarza realia dawnej Japonii. Czuć szacunek do kultury, do obyczajów, do języka. Spacer po uliczkach Gion wydaje się niemal namacalny – jakby czytelnik naprawdę przechodził obok drewnianych domów, słyszał kroki na kamiennej nawierzchni i obserwował Yukiko w świetle wieczornych latarni. Ta powieść ma w sobie coś malarskiego – obrazy są pełne barw i światłocienia.
Piękna, poruszająca, smutna opowieść. Otula melancholią, ale jednocześnie wciąga tak, że trudno się od niej oderwać. Jeśli fascynuje Was świat gejsz, jego blask i ukryte cienie, ta książka może okazać się wyjątkową podróżą. I to przepiękne, dopracowane w każdym szczególe wydanie. Bardzo polecam.Tatiasza i jej książki :)
Wydawnictwo: Replika
Data wydania: 2026-02-03
Wiesława Biegańska
Aleksandra, córka rosyjskiego pułkownika, przybywa z Petersburga do Różanego Jaru - majątku odziedziczonego po nieżyjącej matce, położonego we wsi Ostrówek...
XIX-wieczny Paryż: jedni szukają bogactwa, inni - pozycji w towarzystwie, wszyscy szukają miłości. Charlotte de Foy dziedziczy po dziadku najstarszą paryską...