Okładka książki - Ostatnie lato

Ostatnie lato

Po powieść "Ostatnie lato" sięgnęłam zachęcona pozytywnymi opiniami czytelników i jestem zaskoczona. Nie spodziewałam się, że książka z tłem historycznym tak mnie pochłonie. Piękna i nietuzinkowa historia opowiadająca o losach Charlotte von Datski, która w wieku osiemnastu lat rozpoczyna prowadzenie pamiętnika. Dziewczyna została wychowana w bogatej rodzinie, która od pokoleń ma swoje tradycje, darzy ogromnym uczuciem przystojnego arystokratę Clausa Von Letteberga i marzy o zostaniu jego żoną. Jednak małżeństwo nie jest takie jakie wymarzyła sobie dziewczyna i zastanawia się czy decyzja o zamążpójściu nie była pochopna. Nadchodzi wojna, dramatyczne przeżycia wielu ludzi. Autorka pokazuje, że w czasie wojny cierpiał także naród niemiecki. Wiele rodzin straciło swoich bliskich. Autorka wyzwala w czytelniku wiele emocji od smutku po radość. Z zainteresowaniem czytałam pamiętnik Charlotte, który łączy się z obecnymi przeżyciami bohaterki. Bardzo mi się podobało, że pani Collier przedstawia Niemców także jako zwykłych ludzi a nie tylko jako zagorzałych zwolenników Hitlera. Pokazuje ich tragedie o których się nie mówi. Autorka nie szufladkuje wszystkich do jednej kategorii tylko stara się pokazać, że ze względu na swoje pochodzenie można być dobrym i bezinteresownym człowiekiem. Niesamowicie poruszający wątek miłosny między Charlotte a Rosjaninem Saszą, jeńcem wojennym. Czytając odbywałam podróż w czasie odkrywając losy Charlotte i innych mieszkańców nie chcąc z niej wracać. Po zakończeniu treść zapada w pamięci. Bardzo bym chciała, żeby ta książka doczekała się ekranizacji.Polecam książkę każdemu, kto lubi historie z prawdziwymi wydarzeniami historycznymi w których przeszłość przeplata się z czasami obecnymi. To także powieść o trudnych wyborach i sile miłości o którą było nie było łatwo w tych ciężkich czasach.

Informacje dodatkowe o Ostatnie lato:

Wydawnictwo: Prószyński i S-ka
Data wydania: 2012-07-06
ISBN: 978-83-7839-251-4
Dodał/a opinię: Deutschland191

Zobacz opinie o książce Ostatnie lato

Kup książkę Ostatnie lato