Premiera recenzja Patronacka
Ostanie zagione miasto - Fernando Gamboa
Dziękuję Panu Piotrowi z Autornia, za możliwość bycia częścią tego projektu jako patronka.
Rzadko czytam literaturą przygodową. W tej tematyce, to głównie znam filmy. Ta historia przekonała mnie, jaki to był błąd z mojej strony.
Opowieść pełna mroku, niebezpieczeństwa, ale też humoru i sarkazmu. A przede wszystkim tajemnica, która zbiera żniwo krwii. Im dalej idziemy, tym bardziej ciężko oderwać się od lektury. Jak wszystkie książki tego autora są w takim stylu, to z pewnością po nie sięgnę.
Czytając, od razu miałam w głowie kilka tytułów.
Seria " Bibliotekarz" (Np. Matka szukająca kobiety dla syna), "Podróż na tajemniczą wyspę" (podnoszący się poziom wody w zawrotnym tempie), "Podróż do wnętrza ziemi". Oczywiście też seria "Scooby-Doo i brygada detektywów", tam właśnie pojawia się ta tajemnicza budowla, zwana Czarnym Miastem. Wątek skupia się na tym złu, jakie się tam kumuluje. Prawie zapomniałam o jeszcze jednym tytule. "Jumanji" (ta nowa wersja, gdzie wciągnęło ich do Jungli i spotkali te różne zwierzęta)
Polubiłam bohaterów tej książki. Profesor Eduardo Casillo. Pokazuje, jak człowiek jest w stanie wytrzymać w desperacji.
Ulises. To główny bohater, który ma pomysły jak MacGyver i działający na adrenalinie.
Cassie. Uparta archelożka, która pokazała, jak może zaslepić chęć odkrycia cywilizacji.
Iak. Indianin, który jest kluczowy w tej wyprawie.
Tajemnice, zagadki i przygoda, która zmienia nie tylko nastawienie, ale też pozwala się czegoś nauczyć.
Zaciekawił mnie ten ślad po naz...istach, którzy w 1940 roku badali ten rejon. Muszę przyznać, że z historii kompletnie o tym zapomniałam. Mieli oni misję, aby znaleźć dowody na to, że germanie byli lepsi od reszty świata.
Ten klimat i opisy w książce sprawiły, że poczułam się tak, jakbym tam była. Czytać o tym i oglądać, to tak, ale w życiu bym się nie odnalazła w takich miejscach czy też sytuacjach.
Mamy tutaj poruszane aspekty kulturowe, kultowe i społeczne.
Lektura ukazuje też inwazyjnych ludzi, którzy dla pieniędzy, sprzedali by duszę diabłu. Tu nie ma miejsca na sentymenty i sumienie.
Czy polecam?
Tak!!!
To historia, która przypomina, za co lubi się ten gatunek literacki. On łączy pokolenia i zmusza nas do rozmyślań.
Moja ocena 10/10
Cytaty z książki:
"Krótko mówiąc, chciałem, żeby żyli pełnią życia.
Niestety, gdy próbowałem zagrzewać innych do działania hasłami w stylu „nie bój się gonić za marzeniami" czy żyj każdym dniem, jakby był ostatnim, patrzyli na mnie, jak na ogolonego wyznawcę ruchu Hare Kryszna w pomarańczowej szacie, który usiłuje wcisnąć im ulotkę i ciasteczka, nawracając na zasady Bhagawadgity. Więc to nie miało sensu.
Ironia losu polegała na tym, że w ostatnich miesiącach sam ich nie przestrzegałem."
"W końcu Cassie zabrała głos.
- Jest jedna rzecz, której nie rozumiem - powiedziała, wpatrując się uważnie w profesora. - Pańskiego poczucia odpowiedzialności za tę kobietę. Gdyby mój były chłopak zniknął i urwał kontakt, szczerze mówiąc, nie sądzę, żebym ruszyła na drugi koniec świata, by go szukać.
- Dobrze wiedzieć - mruknąłem pod nosem.
Meksykanka zamiast odpowiedzieć, odwdzięczyła mi się bolesnym kopniakiem w piszczel."
" - Uważaj! - zawołał z pokładu profesor, wskazując na małą, czarną walizkę, którą niosłem. - W środku jest GPS i telefon satelitarny - nasza jedyna łączność ze światem.
- Spokojnie, profesorze - odparłem, stawiając ostrożnie stopę na wąskim trapie łączącym nabrzeże ze statkiem. - Obchodzę się z nią jak ze swoim własnym dzieckiem.
Za moimi plecami Cassie prychnęła z wyraźnym niezadowoleniem.
- Mam nadzieję, że nie - mruknęła pod nosem. - Bo gdybyś miał dziecko, pewnie byś je porzucił i wyjechał do Wietnamu, żeby ,,przewartościować" życie."
"Obserwując ich ruchy, zrozumiałem, ze ci ludzie są równie naturalnym elementem tego środowiska, co jaguary, ptaki czy małpy ukryte w koronach drzew. A może to coś więcej niż tylko przystosowanie? Być może to właśnie pełna integracja sprawiła, ze stali się jedyną grupą, która wrosła w ekosystem, w przeciwieństwie do innych cywilizacji, od tysiącleci usiłujących go przekształcić i dostosować do własnych potrzeb."
" - Właśnie o czymś pomyślałem - powiedziałem głośno.
- Myślałeś? - Cassie odwróciła się zaskoczona. - - - Dobrze się czujesz? Może powinieneś usiąść?
Zignorowałem jej uwagę.
- Zastanawiałem się - ciągnąłem, świadom, że poza Iakiem żaden z idących przed nami tubylców nie rozumie hiszpańskiego - czy nie przelatywaliśmy nad Z..."
"- A właśnie zaczynałem rozumieć, jak to jest z tym wiosłowaniem....- westchnął ciężko profesor.
- Spokojnie, profesorze - powiedziałem, obejmując go ramieniem dla otuchy - Po powrocie do Barcelony zabiorę pana na przejażdżkę łódką w parku, gdzie razem pokarmimy kaczki.
- Takie bajki to opowiadaj mamie - odparł profesor, odtrącając z irytacją moją rękę.
- No dobrze - roześmiałem się. - Mogę do niej zadzwonić, ale nie wiem, czy będzie chętna na wycieczkę."
"Wyczekiwanie - tak, to było właściwe słowo.
Zdawało się, że każda żywa istota w tej rozległej, spowitej mrokiem dżungli przeczuwa nadciągające nieszczęście."
" - To nie być komar. Tej nocy ty karmić wampira.
Wybuchnęliśmy śmiechem.
- Ciekawe - zauważył rozbawiony profesor. - A ja myślałem, że ten typ w pelerynie z kłami, którego widziałem w nocy, to jakiś urzędnik skarbowy. Iak patrzył na niego zbity z tropu."
" - Zaraz, wy dostajecie broń, a ja latarkę? - zaprotestowałem z niedowierzaniem. - Jak niby mam się bronić? Oślepiając ich?
- Masz nóż - odparła, wskazując go ruchem głowy - i swój dowcip, ostry jak brzytwa.
- Długo nad tym myślałaś?"
"- Chyba że...- zacząłem, zamyślony.
Chyba że co? - spytała Cassie, marszcząc brwi.
Odpowiedziałem dopiero po chwili namysłu.
- Zastanawiałem się...
- To mnie zawsze przeraża - mruknął cicho profesor, przykładając dłoń do czoła.
- ... nad tym, że na zewnątrz czyhają na nas dwa zagrożenia, które, współdziałając, stają się siłą nie do pokonania powiedziałem powoli, nabierając powietrza.- Ale co by było, gdybyśmy doprowadzili do ich wzajemnej eliminacji?"
Wydawnictwo: b.d
Data wydania: 2026-06-30