Okładka książki - Ostatnie zaginione miasto

Ostatnie zaginione miasto

Tom 2 cyklu Przygody Ulisesa Vidala

Powieść przygodowa.

Po lekturze pierwszego tomu mniej więcej wiedziałam czego się spodziewać, mimo to nie podejrzewałam aż takich emocji i tajemniczych wątków. Jeśli książka zaskoczyła mnie, to was tym bardziej.

To niesamowita przygoda, nieprawdopodobna historia z niezwykle dramatycznymi momentami. Bohaterzy zostali skazani na wyścig z czasem, na walkę o przetrwanie, nie bali się podejmować ryzykownych kroków, jak chociażby szalony i niedorzeczny plan na wydostanie się z amazońskiego piekła.

"Oszołomiony i zdezorientowany odwróciłem głowę w prawo. Stała tam Cassie, ciężko dyszała i uśmiechała się niepokojąco. W jej dłoni błyszczała maczeta, po ostrzu której spływała strużka krwi.

- Zawsze - powiedziała, odgarniając włosy z twarzy - chciałam zrobić coś takiego."

A wszystko rozpoczęło się zwyczajnie i niepozornie, od dziennika opisującego tragiczną ekspedycję pułkownika Percy'ego Harrisona Fawcetta, do której doszło dawno temu.

Czasy współczesne. Ulises wraz z profesorem Castillo wyruszają do Amazonii na poszukiwania zaginionej córki profesora. Wraz z nimi w podróż udaje się Cassie. W przeszłości ta trójka stanowiła zgraną ekipę, jeśli ktoś ma znaleźć Valerię żywą to tylko oni. W dżungli pomaga im jeden z tubylców, jedyny który rozumie ich mowę.

Przypadkiem trafiają do zaginionego miasta, którego próżno szukać na mapie. Niestety tym samym trafiają na Morcegów. Oprócz zabójczej armii cieni o wychudzonych czarnych ciałach, na życie głównych bohaterów dybie ktoś jeszcze. Ta wyprawa z góry jest skazana na niepowodzenie.

Książka wciąga od pierwszej strony, a szybkie tempo z kolejnymi stronami pędzi na łeb, na szyję.

To nie tylko przygoda jak z filmu o poszukiwaczach skarbów, znajdziecie tu również miks faktów, oraz wątków niezwykle ważnych i aktualnych.

Gorąco was zachęcam do poznania przygód Ulisesa. Warto przeczytać.

Informacje dodatkowe o Ostatnie zaginione miasto :

Wydawnictwo: b.d
Data wydania: 2026-06-30
Kategoria: Przygodowe
Tytuł oryginału: Cidad Negra
Język oryginału: Hiszpański
Tłumaczenie: Piotr Jarco
Dodał/a opinię: Euka

Zobacz opinie o książce Ostatnie zaginione miasto

Kup książkę Ostatnie zaginione miasto