Okładka książki - Ostra

Ostra

Od podpalenia się zaczęło.

I od śmierci.

Od korupcji, układów i powiązań międzyludzkich.

Od ludzkiej pazerności i nienawiści.

Od poszukiwań prostytutki.

Tylko ona znała prawdę.

Ale zniknęła.

Dwóch kobiet to też historia.

Przyjaciółek. Adwokatki i detektywi.

Duet tworzą specyficzny.

To one rozwiązać mają sprawę podpalenia i znaleźć zaginioną kobietę.

Za każdą z nich widmo przeszłości się ciągnie.

Ale teraźniejszości także.

Bo ona swoje kolory utraciła.

„ Straciły wszystko - swoje małżeństwa, godność, poczucie bezpieczeństwa. Wszystko oprócz przyjaźni ”.

Pierwsze spotkanie z nieodkrytym jeszcze przeze mnie autorem budzi zawsze moją ekscytację.

Zasiadam do słów pisanych mi nieznanych, do stylu pisania, który dotąd obcy mi był. I czekam na ten moment, kiedy mogę powiedzieć - to jest to.

Tym razem ta nowa przygoda czytelnicza wprowadziła w moje czytelnicze zakamarki duszy uczucia pewnego zdziwienia. Miałam wrażenie, że z tej powieści płynie nuta czegoś dziwnego właśnie i dla mnie niezrozumiałego. Początek przysporzył mi małe trudności w pełne zaangażowanie się w tę historię. Lecz później, mogłam powiedzieć - to jest to, to mi się podoba.

Gubiłam się w tym kryminalnym labiryncie zdarzeń, by za chwilę się odnaleźć.

Gubiłam się w drodze między ludzkim złem, mechanizmami przestępczymi świata, a między tym, co prawdą i ułudą.

Gubiłam się w fikcyjnym mieście, gdzie najciemniejsze duszy zakamarki wyłaniają się.

Koniec tej drogi był zaskoczeniem.

Koniec tej drogi był zdumieniem i nadzieją na sprawiedliwość.

Autor debiutuje tą książką we współczesnym kryminale i uważam, że robi to bardzo dobrze.

Informacje dodatkowe o Ostra:

Kup książkę Ostra

Cyklop
Marek Krajewski0
Okładka ksiązki - Cyklop

W przededniu II wojny światowej Himmler organizuje tajny ośrodek, który ma dowieść potęgi Trzeciej Rzeszy i szerzyć pangermańskie idee. Rozpaczliwe kwilenie...

Głos z piekła
Marek Krajewski0
Okładka ksiązki - Głos z piekła

Nie każdy demon mieszka w piekle. Rok 1925. Pałac Czerniewice, Dolny Śląsk. Na hrabiego von Babbitza spadają kolejne nieszczęścia. Pożar folwarku, tajemnicze...

Opad
Opad