"Jak mówiła babcia, tato twierdził, że każde zdjęcie to odrębny świat istniejący tylko w momencie, w którym powstała grafika. Kolory, gra światła i cienia, zgromadzeni ludzie - to już się nigdy nie powtórzy."
"Gdy ma się wsparcie, łatwiej uporać się z demonami przeszłości."
"Zakleszczyliśmy się w uścisku zbrodni. Nie. W uścisku fatum."
"Czasami człowiek zostawia po sobie wyłącznie pamięć. Tylko tyle i aż tyle."
Czy można oszukać fatum? Czy raz podjęta decyzja w przeszłości może tak bardzo wpłynąć na przyszłość? Gdzie kończy się miłość a zaczyna obsesja? Czy można stracić wszystko i odzyskać na nowo? Czym jest tytułowe fatum i na kogo spadło?
Magnetyzująca, intrygująca, nieszablonowa i genialnie poprowadzona fabuła. I choć na początku nie mogłam się odnaleźć ze względu na dużą ilość bohaterów i wątków, to z czasem nabierało to sensu i łączyło się powoli w spójną całość. Autorka prowadziła mnie przez sekrety przeszłości, wplątała w rodzinne relacje, które nie należały do łatwych, zaserwowała ogrom wszelkich emocji a na koniec zostawiła z pytaniem "co dalej?"
Nie będę ukrywać, ta książka mnie porwała i udowodniła, że nic nie jest wolą przypadku. Tu wszystko jest po coś. Jedna zagadka się rozwiązuje, pojawiają się kolejne. W tej książce odnajdą się czytelnicy ya, kryminału, obyczajówek. Każdy kto lubi odkrywać rodzinne tajemnice i szuka dreszczyku emocji, czasem chce się pośmiać, a czasem popłakać.
Polecam wkroczyć w tę historię i spróbować oszukać fatum, które wisi nad bohaterami jak gilotynanad skazańcem.
Data wydania: 2023-03-06
Anna Niezgódka
Czy fatum można osaczyć? Ania i Tomek, otoczeni przez kochającą rodzinę oraz troskliwych przyjaciół, tworzyli małżeństwo idealne. Znali się od dziecka...
Czy rozwód może okazać się najlepszą rzeczą, jaka spotyka kobietę?Krystyna Hrynkiewicz jest pewna, że jej świat się zawalił. Mąż, z którym...