Okładka książki - Oszukać fatum

Oszukać fatum

„Oszukać fatum” Agnieszki Jordan-Gondorek to fascynujące studium rodzinnych słabości, bolesnych tajemnic oraz dziedzictwa, które niczym cień ciągnie się za kolejnymi pokoleniami. Autorka z ogromnym wyczuciem prowadzi czytelnika przez mroczne zakamarki historii rodu hrabiowskiego, obciążonego winami przodków, budując atmosferę nieustannego napięcia.

W centrum tej opowieści stoją dwie kuzynki i jednocześnie studentki — Jagna i Kira. Połączyły je tragedie, których doświadczyły, oraz głęboka, siostrzana więź. Obie są dla siebie oparciem, choć to Kira z troską strzeże kruchości Jagny, na której barki spadło zbyt wiele: strata ukochanego ojca, odrzucenie przez matkę, samotne dorastanie pod opieką babci, która również odeszła. Ból, poczucie winy i osamotnienie stają się jej codziennością.

Powrót Jagny do rodzinnego domu — z pozoru krótka wizyta — otwiera drzwi do nowych lęków, pytań i wspomnień, a strach przed ojczymem wciąż pozostaje żywy. Kiedy w akademiku dochodzi do kolejnej zdrady ze strony bliskiej osoby, dla Jagny jest to cios, który mógłby ją złamać. Na szczęście właśnie wtedy na jej drodze pojawia się Mateusz Lisiecki. Jego wejście w życie dziewczyn odmienia kierunek wydarzeń, choć jednocześnie ściąga na nie uwagę kogoś, kto ma jasno określony, mroczny plan: wyeliminować kolejne osoby z ich otoczenia.

Wątek zagrożenia jest tu poprowadzony po mistrzowsku. Sprawca pozostaje w cieniu wydarzeń, a jego obecność wywołuje ciarki — czytelnik niemal czuje jego oddech tuż za plecami bohaterów. Śmiertelne niebezpieczeństwo nie dotyczy już tylko Jagny, bo tajemnice rodu Lisieckich zaskakująco splatają się z jej własną przeszłością. Jej uderzające podobieństwo do jednej z kobiet z rodziny nie pozostawia złudzeń… Ale czy poznanie prawdy mogą przypłacić życiem?

Autorka stworzyła wyjątkowo wyraziste, indywidualne postacie. Każda z nich otrzymała przemyślane cechy, które budują ich wiarygodność i emocjonalną głębię. Narracja trzecioosobowa pozwala zajrzeć również w przeszłość starszego pokolenia, a retrospekcje zostały wkomponowane z wielką precyzją. Miejsca akcji są tak dobrze opisane, że czytelnik ma wrażenie, jakby naprawdę stał obok bohaterów.

Moją uwagę przykuł Maksymilian — postać złożona, tajemnicza, od początku budząca ambiwalentne odczucia. Z każdym kolejnym rozdziałem nabiera intensywności i znaczenia. Równie intrygujący jest Mateusz i jego plany na przyszłość — chłopak, którego świat legł w gruzach, a mimo to wciąż próbuje iść dalej. Cichy, nie stoi w centrum zdarzeń ale jego myśli są niejasne. Rodzina Lisieckich to prawdziwa mozaika sekretów, więzi i dawnych spraw, które w połączeniu tworzą literacką ucztę.

Zakończenie rozdziera serce. Jest pełne bólu, strachu i niepewności o bohaterów, ale też niesie przesłanie: nie każde zło można zatrzymać, lecz każde warto próbować naprawić dobrem.

„Oszukać fatum” to powieść, którą czyta się z zapartym tchem — dynamiczna, świetnie napisana, z wyrazistymi dialogami, nieustannym napięciem i niebanalną intrygą. Genialna książka, którą z pełnym przekonaniem polecam.

Informacje dodatkowe o Oszukać fatum:

Data wydania: 2023-03-06
Dodał/a opinię: zaczytaj_chwile

Zobacz opinie o książce Oszukać fatum

Kup książkę Oszukać fatum

Osaczyć fatum
Agnieszka Jordan-Gondorek0
Okładka ksiązki - Osaczyć fatum

Czy fatum można osaczyć? Ania i Tomek, otoczeni przez kochającą rodzinę oraz troskliwych przyjaciół, tworzyli małżeństwo idealne. Znali się od dziecka...

Dziewczyna z warkoczem
Agnieszka Jordan-Gondorek 0
Okładka ksiązki - Dziewczyna z warkoczem

Czy rozwód może okazać się najlepszą rzeczą, jaka spotyka kobietę?Krystyna Hrynkiewicz jest pewna, że jej świat się zawalił. Mąż, z którym...