Okładka książki - Otuleni syberyjskim wiatrem. Przerwana młodość

Otuleni syberyjskim wiatrem. Przerwana młodość

Tom 2 cyklu Otuleni syberyjskim wiatrem

“Sielskie życie, które minęło bezpowrotnie, zupełnie jakby ktoś jednym ciosem przerwał jej młodość”.

Czasy, gdy Polska była pod zaborami. Carat robi wszystko, by Polacy dotkliwie odczuli konsekwencje swojego powstańczego zrywu. Prześladowania, konfiskaty majątków przybierają na sile, każdy może zostać skazany na poniewierkę i zesłanie. W Krzemieńcu w majątku mieszka rodzina Rzążewskich, Zosia i Józia to młode kobiety, Emilka niebawem wkroczy w dorosłość i ich dorosły brat, który wbrew woli ojca przyłącza się do konspiracji. Zosia uwikłana w niechciane małżeństwo, skrywa wstydliwą tajemnicę. Józia zostaje aresztowana, rodzice na wszelkie możliwe sposoby próbują wyciągnąć ją z więzienia. Czy im się uda?

Od razu zostajemy wrzuceni w wir niepokojących wydarzeń. Akcja powieści toczy się swoim rytmem i intryguje, przenosi nas do czasów gdy Polska była pod zaborami, na ziemie przywłaszczone przez imperium rosyjskie, do Krzemieńca, niedaleko Wilna. Fabuła dopracowana w każdym szczególe, ukazuje skomplikowane ludzkie losy, walkę o niepodległość, o utraconą wolność. Z łatwością Pani Wioletta oddaje emocje, drgania serca, wewnętrzne rozterki, jakie są udziałem naszych bohaterów. A ci realnie, naturalnie wykreowani, z ciekawością obserwowałam ich trudne życiowe ścieżki. Moje serce skradła Józia, odważna, spokojna, dobra, młoda kobieta, której przyszło płacić wysoką cenę za swoje przekonania.

Klimatyczna, wyraźnie, realnie odzwierciedla ówczesną rzeczywistość. Zajmująca obyczajowość, a obok istotne w całej powieści tło historyczne. Codzienność, trudne realia, jakie miały miejsce pod władzą oprawcy. Patriotyzm, silne przekonanie, że Polska jeszcze kiedyś będzie wolna, poświęcenie, determinacja. Silne, odważne kobiety, ich determinacja, solidarność, niesienie pomocy. Wszechobecne konwenanse, postrzeganie staropanieństwa jako coś uwłaczającego godności, koligacje, ludzka obmowa. Miłość, zazdrość, zemsta. I ci o słabym moralnym kręgosłupie, którzy dla własnych celów, dla ocalenia własnej skóry posuną się do haniebnych czynów.

Poruszająca, trudna, bolesna opowieść. Daje do myślenia, ukazuje siłę kobiet, walkę o wolność i różne odcienie miłości. I to zakończenie… Z niecierpliwością czekam na finalny tom. Serdecznie polecam. Tatiasza i jej książki :)

Informacje dodatkowe o Otuleni syberyjskim wiatrem. Przerwana młodość:

Zobacz opinie o książce Otuleni syberyjskim wiatrem. Przerwana młodość

Kup książkę Otuleni syberyjskim wiatrem. Przerwana młodość

Dawno temu...
Wioletta Piasecka0
Okładka ksiązki - Dawno temu...

Historia ta działa się tak dawno temu, że żaden z żyjących ludzi nie może jej pamiętać. Było to dokładnie dwudziestego czwartego grudnia ponad dwa tysiące...

Tajemnica bibliotekarki
Wioletta Piasecka0
Okładka ksiązki - Tajemnica bibliotekarki

Czy można budować przyszłość, gdy przeszłość wciąż domaga się zapłaty? Dagmara Brewka przeszła piekło bezdomności, uzależnienia i samotności. Próbuje...