Okładka książki - Palazzo

Palazzo

(..) Wspomnienia zostaną ci na zawsze. Nigdy cię nie opuszczą. Ludzie odchodzą, ale wspomnienia zostają. Nie da się ich stracić (..)
Niektórzy mówią literatura z dolnej półki, ale czy można żyć tylko literaturą z wyższych półek?

„Palazzo” jest moim pierwszym spotkaniem z twórczością Danielle Steel. Mimo że wcześniej niejednokrotnie o twórczości autorki słyszałam, to do tej pory nie miałam okazji, przeczytać ani jednej z jej książek.

Po przeczytaniu opisu można uznać, że jest to kolejna, lekka, bajkowa opowieść. Jednak pozory mylą, ta, jak większość historii, ma drugie dno. Autorka obnaża przed nami ludzkie charaktery, niedoskonałości, ale też uzmysławia nam jakimi talentami i możliwościami zostaliśmy obdarowani przez los. Możemy to roztrwonić, przehulać lub rozwinąć i pomnożyć.

Danielle Steel zabiera nas w podróż do cudnych Włoch -Rzym, Wenecja,,, ale mamy też możliwość odwiedzenia Stolicy Francji, gdzie wybierzemy się na Paryskie dni mody. Fabuła głęboko osadzona w realiach współczesnego świata biznesu, ekskluzywne włoskie torebki, na które stać było tylko nielicznych. Realistyczny obraz wyżyn społecznych, świat blichtru i niewyobrażalnego bogactwa.
Autorka pochyla się nad skomplikowaną naturą ludzką, ukazując kontrast. Pierwszy — uczciwość, odpowiedzialność i ciężka praca nad utrzymaniem i pomnażaniem majątku, kosztem wielu wyrzeczeń. Drugi — bezmyślne trwonienie życia przez ludzi zepsutych pod względem moralnym. Jedyne co ich interesuje to beztroska egzystencja, pozbawiona zmartwień. Jest to najbardziej skrajny model bogacza – egoistyczny, zblazowany hulaka, dla którego nie ma żadnych wartości.

„Palazzo” romantyczna historia, która pozwoliła mi odpłynąć w świat marzeń. Opowieść o silnych, zdeterminowanych kobietach o wielkiej odwadze. Która uzmysławia nam, że życie nie jest tylko pasmem niekończących się radości. Nic nie przychodzi samo, na każdy sukces trzeba ciężko zapracować. Życie to tylko chwile, zamiast kurczowo trzymać się przeszłości, powinnyśmy zostawić ją za sobą i iść do przodu. Polecam.

Informacje dodatkowe o Palazzo:

Kup książkę Palazzo

Hotel Vendome
Danielle Steel0
Okładka ksiązki - Hotel Vendome

Porywająca opowieść o tym, jak znów zaufać, i o drugiej szansie na spełnienie marzeń - w świecie pięciogwiazdkowej elegancji, dramatów, tajemnic i radości...

Pokochać znowu
Danielle Steel 0
Okładka ksiązki - Pokochać znowu

Straciwszy w tragicznych okolicznościach męża, Isabella di San Gregorio, znana projektantka mody, zrywa z dotychczasowym życiem. Zamknięta ze swoim bólem...