Czasami życie potrafi być bardzo nieprzewidywalne, rzuca nam wyzwania, którym nie jesteśmy w stanie sprostać, ale zawsze pomimo upadku trzeba starać się powstać i iść dalej.
Julia po nieudanym małżeństwie zamieszkuje w małym mieszkaniu, dzieląc je z tajemniczą współlokatorką Vanessą, która jest bardzo skryta i mało kiedy opowiada o swojej przeszłości. Kiedy pewnego dnia Julia, wracając do domu, odnajduje jej zmasakrowane zwłoki, zaczyna się wyścig, w którym musi rozwiązać zagadkę jej śmierci, ponieważ podejrzewa, że ona może być następna.
Chyba napisze to po raz kolejny, ale książki tego autora są nieodkładalne, tą przeczytałam w jeden dzień prawie na raz, a w przerwie, w której musiałam ją odłożyć, cały czas o niej myślałam. Julia to kobieta, która wyrwała się z biednego domu i szybko zaczęła zarabiać po to, żeby wspomóc swoich rodziców, podczas pracy w sanatorium zainteresował się nią starszy, ale bardzo bogaty mężczyzna i rodzice niemal wepchnęli ją w jego ramiona. Niestety życie pisze różne scenariusze i po jego śmierci została z niczym, dlatego próbując odbudować swoje życie, zaczęła pracę w księgarnio-kawiarni.
Dostajemy tutaj dużą dawkę różnych emocji od współczucia przez ból aż po szczęście, mieszają się one niesamowicie i zmieniają, jak w kalejdoskopie. Niezwykłe jest to, jak Julia drążyła wątek śmierci swojej współlokatorki, chociaż nie były one sobie jakoś bardzo bliskie, jej upór, brak strachu i zero zawahania się sprawił, że większość osób dosięgnęła sprawiedliwość. Mam też wrażenie, że większość bohaterów była tutaj bardzo interesowna lub miała jakąś mroczną przeszłość i tylko jedna Julia żyła zgodnie z zasadami i nigdy się nie ugięła, ani pod naporem złych ludzi, ani nawet mamiona milionami na koncie.
Ta historia moim zdaniem jest trochę inne niż poprzednie, fakt, że zakończenie jest mocno brutalne, jednak każdy dostał to, na co zasłużył, przez co nie zostaje aż tak bardzo w pamięci, ale jest równie dobra, co poprzednie.
Wydawnictwo: Filia
Data wydania: 2025-04-23
Karolina Radlak
JEDNI CHCĄ ŻYĆ, LECZ NIE MOGĄ. INNI NIE CHCĄ, A MUSZĄ... W tajemniczych okolicznościach znika syn kontrowersyjnego działacza społecznego Ryszarda Hajduka...
Nowy thriller psychologiczny autora bestsellerowych ,,NIE ODPISUJ" i ,,NIE WIESZ WSZYSTKIEGO" Jesteśmy tak przyzwyczajeni do hejtu, że nikt się nie...