Lucyna Olejniczak w powieści „Preludium” zabiera czytelnika w podróż przez dwa kontrastujące światy: ogarniętą wojenną zawieruchą Warszawę z czasów Powstania Listopadowego i mglistą, mroczną Anglię epoki wiktoriańskiej. To opowieść o dojrzewaniu, utracie złudzeń, poszukiwaniu tożsamości i niełatwej drodze do niezależności.
Główna bohaterka, Eliza Bielska, to szesnastoletnia córka zamożnego warszawskiego browarnika. Wychowana w dostatku, marzy o karierze pianistki. Jednak jej uporządkowany świat rozpada się wraz z wybuchem powstania w 1830 roku. Ucieczka z ogarniętej walkami stolicy do Londynu oznacza dla niej koniec dzieciństwa i początek brutalnego zderzenia z rzeczywistością.
Autorka z dużą wrażliwością prowadzi Elizę przez kolejne etapy przemiany. Londyn to dla niej nie tylko nowe miejsce, ale inny świat – surowy, bezlitosny, pełen nędzy i społecznych nierówności. Spotkanie z osieroconą dziewczynką, dzieckiem ulicy, staje się dla Elizy punktem zwrotnym. Od tej chwili przestaje być tylko zagubioną paniczówną z Warszawy, a zaczyna dostrzegać innych ludzi i ich cierpienie. To właśnie relacja z tym dzieckiem dodaje powieści głębi emocjonalnej i wzruszającego autentyzmu.
Nie mniej interesujący jest wątek brata Elizy, Stanisława. Ukrywając się na Litwie przed carską policją, wikła się w romans z zamężną kobietą, co grozi nie tylko skandalem, ale i śmiertelnym niebezpieczeństwem. Choć jego losy nie są w centrum opowieści, wnoszą dodatkowe napięcie i pokazują, jak wielowymiarowo autorka traktuje temat moralnych wyborów w czasach kryzysu.
Kiedy Eliza trafia do posiadłości na wrzosowiskach w Yorkshire, narracja przybiera klimat niemal gotycki. Posiadłość i jej mieszkańcy skrywają tajemnice, które budują atmosferę niepokoju i stopniowo odkrywają mroczne wątki przeszłości. W tej części książki czuć wyraźną inspirację klasyczną powieścią angielską – echem wybrzmiewają tu „Jane Eyre” czy „Wichrowe Wzgórza”. Eliza z czasem dojrzewa do roli „Pani na wrzosowisku”, ale nie bez walki – zarówno z otoczeniem, jak i samą sobą.
Lucyna Olejniczak stworzyła bohaterkę, która mimo młodego wieku musi zmierzyć się z ogromną stratą, samotnością i niepewnością. Jej droga nie jest prosta ani bajkowa – to raczej realistyczna opowieść o tym, jak hartuje się charakter w ogniu trudnych doświadczeń. Język powieści jest barwny, plastyczny, a opisy – szczególnie Londynu i Yorkshire – oddziałują na wyobraźnię i budują sugestywny klimat.
„Preludium” to nie tylko tło historyczne i wciągająca fabuła, ale przede wszystkim opowieść o przemianie. Książka porusza temat losu kobiet, dojrzewania do samodzielności i konieczności dokonywania trudnych wyborów. To powieść, która łączy historię, dramat, tajemnicę i emocjonalną głębię.
Dla miłośników powieści z silnymi bohaterkami, bogatym tłem społecznym i subtelnym dramatyzmem – „Preludium” będzie lekturą satysfakcjonującą i pozostającą w pamięci na długo.
Wydawnictwo: Prószyński i S-ka
Data wydania: 2024-11-26
Kategoria: Historyczne
Beata Zielonka
Kto powiedział, że MoskaleTo są bracia nas Lechitów,Temu pierwszy łeb rozwalęPod kościołem Karmelitów.
Podczas zimowej zamieci w ponurym rożnowskim zamku rozstrzygają się losy byłych dwórek królowej Jadwigi. Pięć lat później - w roku 1397 - wydarzenia te...
Jest 13 lipca 1900 roku. Sierżant krakowskiej straży ogniowej ulega wypadkowi w drodze do pożaru...Sto lat później jego prawnuczka dowiaduje się...
Nazywał rewolucję awanturą, którą wszczęli nieodpowiedzialni zapaleńcy. Jak każdy przedsiębiorca obawiał się wszelkiego zamętu mogącego źle wpłynąć na interesy.