Okładka książki - Pas Oriona

Pas Oriona

Wolicie książki, w których akcja dzieje się w czasach współczesnych, czy bardzo odległych mających miejsce kilka wieków temu? Ja lubię obie opcje, ale ostatnimi czasy bardziej ciekawią mnie te drugie i dzisiaj mam dla Was recenzję książki, której akcja dzieje się w XVII- wiecznej Holandii. Jest nią „Pas Oriona” Rose Merrin. Zobaczmy zatem, o czym jest ta książka i jakie wywarła na mnie wrażenie!

Isabella jest piękną młodą kobietą, która jako sierota nie miała łatwego życia. Mimo to dąży do niezależności w tych ciężkich czasach. Pewnego dnia staje się modelką Johannesa Vermeera i pozuje do jego dwóch znanych obrazów. Kogo jeszcze spotka na swojej drodze w poszukiwaniu niezależności? Do czego będzie zmuszona się posunąć, aby ocalić swoją dumę?

W książce narracja prowadzona jest w trzeciej osobie. Posiada krótkie rozdziały, które urozmaicają zapiski z pamiętnika głównej bohaterki. Ogólnie książkę tę szybko się czyta, przeczytałam ją w jeden dzień. Podobało mi się w niej to, że podczas czytania nie było zbędnych i nudnych, nic niewnoszących opisów. Historia przedstawiona w niej była bardzo wciągająca, a tło historyczne XVII -wiecznej Holandii sprawiło, że ta opowieść była jeszcze bardziej interesująca. Dokładnie został opisany ten czas kolonizacji, rozwoju, nauki i dobrobytu, a także tolerancja religijna tego kraju, dzięki której przybywali do niego ludzie z całej Europy, w tym Żydzi. Na przykładzie Isabelli został opisany proces emancypacji kobiet, problem niespełnionej miłość, a także dążenie do wolności oraz przemiana narzucona przez życie. Tak więc, oprócz ciekawej fabuły, dużo w tej książce jest wydarzeń historycznych. Można w niej również spotkać postacie autentyczne, takie jak malarz Johannes Vermeer, czyli twórca takich obrazów jak "Dziewczyna z perłą" oraz "Dziewczyna siedząca przy klawesynie", które odgrywały bardzo istotną rolę w tej książce.

„Pas Oriona” jest ciekawą powieścią historyczną, dzięki której poszerzyłam swoją wiedzę z zakresu malarstwa i ogólnego życia w XVII -wiecznej Holandii. Może nie wszystkie wątki w tej książce potoczyły się po mojej myśli, niektóre były bardzo smutne, jednak ostatecznie uważam, że historia opisana w niej była bardzo ciekawa i warto ją poznać. Tak więc bardzo polecam Wam tę książkę, czas z nią spędzony na pewno nie będzie stracony!

Informacje dodatkowe o Pas Oriona:

Wydawnictwo: b.d