Okładka książki - Phantasma

Phantasma

„Phantasma” to książka, która miała wszelkie zadatki na mroczne, wciągające fantasy. Niestety, obietnica szybko rozpływa się w chaosie niedopracowanej fabuły, płaskich postaci i przesadnie eksponowanego wątku romantycznego, który dominuje nad wszystkim innym.

Fabuła opiera się na pomyśle z potencjałem – dziewczyna wchodzi do przeklętego domu, by uratować siostrę z pułapki magicznego konkursu, w którym stawką jest jedno życzenie. Poszczególne próby, inspirowane dziewięcioma kręgami piekła, mogłyby stanowić fascynującą metaforyczną podróż, ale szybko okazują się przewidywalne i pozbawione napięcia. Zamiast wzbudzać grozę czy emocje, kolejne etapy Phantasmy stają się tłem dla romantycznych rozterek Ophelii i Blackwella.

Największym problemem powieści jest jednak jej ton i konstrukcja postaci. Ophelia to bohaterka, której trudno kibicować – niedojrzała, impulsywna i często po prostu niekonsekwentna. Wątek z Blackwellem, który mógł być interesującą relacją pełną pokusy i moralnych dylematów, niestety zamienia się w powtarzalną sekwencję scen erotycznych pozbawionych emocjonalnej głębi. Ich „miłość” rozwija się w tempie błyskawicy – z zerową chemią, ale ogromną ilością fizycznej fascynacji.

Na plus można zaliczyć próbę wprowadzenia wątku zaburzeń obsesyjno-kompulsyjnych – rzadko spotykanego w tego typu literaturze – oraz samo założenie gry o wysoką stawkę. Niestety, wykonanie pozostawia wiele do życzenia.

„Phantasma” to przykład książki, która chciała być wszystkim naraz – gotyckim horrorem, pełnym emocji romansem i epickim fantasy – a ostatecznie nie jest przekonująca w żadnym z tych aspektów. Dla fanów estetyki dark romantasy może to być przyjemna lektura, ale jeśli szukacie historii z napięciem, konsekwencją i prawdziwą chemią między bohaterami, lepiej poszukać gdzie indziej.

Informacje dodatkowe o Phantasma:

Kup książkę Phantasma

Zgubny los
Kaylie Smith0
Okładka ksiązki - Zgubny los

Los nie wybiera słabych. Los wybiera gotowych. W Illustros rządzą magia i niebezpieczeństwo, a Calliope Rosewood od samego początku była skazana na wędrowanie...