Romans pomiędzy szefem a stażystką. Sztampowa historia oparta wyłącznie na seksie i najniższych ludzkich popędach. Dla wielbicielek powieści erotycznych. Wyłącznie.
Chloe Mills jest stażystką w koncernie medialnym Ryan Media Group, należącym do rodziny Ryanów. Jako niezwykle zdolna i pracowita studentka MBA zapowiada się na jedną z najlepszych pracownic tej rodzinnej firmy. Sama Chloe myśli wyłącznie o karierze i pracy, do czasu gdy jej bezpośrednim przełożonym zostaje młodszy syn prezesa Elliotta Ryana, nieziemsko przystojny Bennett. Początkowe kłótnie z nowym szefem szybko owocują płomiennym romansem. Z jego powodu dalsza przyszłość Chloe w Ryan Media Group staje pod znakiem zapytania.
Po przeczytaniu tej powieści mam bardzo mieszane uczucia. Z jednej strony książka jest zabawna, lekka, na końcu zwycięża w niej prawdziwa miłość oraz takie wartości jak pracowitość i lojalność. Ot, przyjemne czytadło na urlop. Z drugiej strony...
Z drugiej strony "Piękny drań" składa się prawie wyłącznie z opisów seksualnych zbliżeń pomiędzy Chloe a Bennettem. Bzykają się cały czas i wszędzie - w sali konferencyjnej, w garderobie i gdzie jeszcze przyjdzie im na to ochota. Poza seksem w tej powieści nie dzieje się praktycznie nic innego. Związek pomiędzy kobietą a mężczyzną jest tu sprowadzony wyłącznie do fizyczności, do tego fizyczności przedstawionej niezwykle wulgarnie. Wyrażenia typu "Chodźmy na kawę i obciągniesz mi w łazience", "Miałem ochotę zsunąć z niej sukienkę i posuwać tak, żeby zapadła się pod nią kanapa (...)", "Byłoby o wiele lepiej, gdybym mógł cię gdzieś rozłożyć. Może na stole w pokoju konferencyjnym", stanowią jakieś 80% tego dzieła. I chociaż Chloe nie jest tu przedstawiana jako niewinna dziewica, a wręcz przeciwnie - jest lubiącą ostry seks nimfomanką - to jednak większość wypowiedzi zarówno jej, jak i przede wszystkim Bennetta uprzedmiotawia kobietę jako obiekt wyłącznie seksualny, który można rozkładać gdzie tylko to się facetowi żywnie podoba i "posuwać" bez końca. Osobiści obraziłabym się na męża gdyby się tak do mnie zwrócił i sama również nigdy bym tak do niego nie powiedziała.
Wiem, że są ludzie, którym zarówno takie słownictwo, takie ujęcie stosunków damsko-męskich i taka literatura się podobają. W końcu od pism pornograficznych w kioskach uginają się półki. Dla mnie jednak ta książka nie niesie ze sobą żadnych wartości, nie podejmuje żadnych istotnych kwestii, a jest jedynie kolejną pozycją która sprowadza człowieka tylko i wyłącznie do jego seksualności, czyni go zwierzęciem, które nie potrafi zapanować nad swoimi popędami (w końcu Chloe i Bennett uprawiają seks kiedy tylko przyjdzie im na to ochota, nie zważając na okoliczności), dla dobrego seksu gotową poświęcić swoją reputację, zarobki i dalszą karierę, a wszelkie inne uczucia (w tym miłość do partnera) mają dla niego znaczenie marginalne.
Kolejną wadą tej pozycji jest brak jakiejkolwiek innej, poza łóżkową, akcji. Jedyne ważniejsze wydarzenia to wizyta Chloe na rodzinnym spotkaniu u Ryanów i jej wyjazd wraz z Bennettem na konferencję do San Diego, kiedy to dostrzegli że łączy ich coś więcej niż bezustanne bzykanie, stali się parą i prawie natychmiast ze sobą zerwali. To już w osławionych "harlequinach" dzieje się więcej i jest to jakoś bardziej subtelnie opisane, a ponoć "Piękny drań" aspiruje do "lepszej" literatury. Zresztą i o samym seksie można pisać pięknie, podkreślając jego rolę w związku mężczyzny i kobiety, a nie sprowadzając go jedynie do wulgarnego, obscenicznego "posuwania".
Być może znajdą się czytelnicy, których lektura dzieła Christiny Lauren podnieci lub też zainspiruje do wprowadzenia w życie opisanych tam "działań". Mnie jedynie zniesmaczyła. Nie sądzę żebym jeszcze kiedykolwiek sięgnęła ponownie po tę powieść i mogę polecić ją chyba jedynie tylko wielbicielom ostrej pornografii.
Recenzja pochodzi z mojego bloga "Świat Powieści": http://swiat-powiesc.blogspot.com/
Informacje dodatkowe o Piękny drań :
Wydawnictwo: Zysk i S-ka