Dobry wieczór 😎
Na dworze jest idealna pogoda dla mnie. Zdecydowanie cudowna 😍
#współpracabarterowa @grzegorz.m.wielgus_autor " Pieśń pustyni. Ostrze Erkal. Tom 1 " to fantastyka.
Zirra to pustynna białooka , której zadaniem jest zbierać cenną rudę jaką jest białopył w piasku pustyni. Robi to dla Dominium, by mieszkańcy jej miasteczka mogli spokojnie żyć. Gdy po kolejnej zbiórce wraca i dowiaduje się, że jej siostrę porwali, bez namysłu wyrusza w długą drogę by ją odnaleźć. W trakcie wędrówki spotyka byłego żołnierza, który jest poszukiwany listem gończym i bierze go jako swojego więźnia.
W książce poznamy też dyplomatkę Astris, której zadaniem jest wykradzenie księgi pod tytułem " Widząca pustkę ", która ponoć ma w sobie zawarte sekrety kultu wszechśmierci i niestety nikomu jeszcze nie udało się jej rozszyfrować. W tym zadaniu ma jej pomagać Theris. Mamy też kilka innych osób Ossena, Staurosa, Eristi kobietę o woskowej twarzy, Sagalta, którzy tworzą dopełnienie wszystkich wydarzeń dziejących się na pustyni i w Dominium. Bez tych osób nie było by takiej frajdy w czytaniu. Na końcu losy bohaterów łączą się. Co z tego wyniknie?
Pustynna wiele przeżyje szukając siostry oraz zemsty między innymi walki na śmierć i życie, zdradę, radości i smutki. Czy wyjdzie z tych wszystkich opresji bez szwanku?
Lubicie fantastykę ? Jeśli wasza odpowiedź brzmi tak, to szybciutko bierzcie i czytajcie tego grubaska. Książka bardzo wciąga i odciąga od zadań domowych. Jest pełna akcji, nie sposób się przy niej nudzić.
Powiem krótko bardzo bym życzyła sobie obejrzeć film na podstawie tej historii. W roli Zirry widzę siebie, w końcu też jestem taką dzikuską jak ona.
Polecam to będzie jedna z top fantastycznych książek dla mnie . Czytajcie ! Ja już nie mogę się doczekać kolejnego tomu
Wydawnictwo: Initium
Data wydania: 2023-03-17
bogusiazieba80
Nie ma nic groźniejszego niż cud, a cudem jest Ziemia Święta.Średniowiecze, czas wypraw krzyżowych i walk o wyzwolenie Jerozolimy z rąk muzułmanów...
Nie uciekniesz. Nie ukryjesz się. On już złapał twój trop. Wyjazd w Gorce miał być dla Alicji wytchnieniem od pracy, a wyświadczenie przysługi przyjacielowi...