Historia jest kontynuacją poprzedniego tomu więc jeśli chcecie poznać losy bohaterów to koniecznie musicie znać "Pieśń pustyni". Oczywiście głównym wątkiem jest zemsta. Zirra za wszelką cenę chce uwolnić siostrę od Wszechśmierci. Zrobi wszystko aby jej się to udało. Kompanem jej podróży jest oczywiście Karamis.
~
Fajne, że tutaj możemy poznać trochę bardziej samych bohaterów, którzy w poprzednim tomie byli trochę zagubieni. Bynajmniej ja odniosłam takie wrażenie. Natomiast Erasti to postać, która wzbudza we mnie mieszane uczucia. Nie pałam do niej aż taka sympatią.
~
Zirra oczywiście mi przypadła do gustu od pierwszych stron poprzedniego tomu. Bardzo ja lubię a w tej części jeszcze bardziej zbliżyła mnie do siebie. Bohaterka mimo wszystko nie poddaje się i ma w swojej głowie plan który chce zrealizować. Czy zemsta pomoże odzyskać spokój? Czy bohaterowie w końcu będą bezpieczni?
~
Nie chce Wam zdradzać zbyt dużo, pomimo że książka jest typowym "grubaskiem" to autor potrafił już od początku wprowadzić zamęt w głowie czteonika. Myślałam że poprzednia część mnie zaskoczyła ale tu muszę przyznać że jest więcej takich wątków. Szkoda tylko, że autor za mało poruszał wątek romantyczny ale mimo wszystko Zirra i Karamis są duetem idealnym. A jego poczucie humoru powoduje uśmiech na twarzy.
~
Ja nie przepadam aż tak bardzo za książkami fantasy ale ta seria mi się naprawdę podoba. Pozycja nie jest łatwa w odbiorze i naprawdę potrzeba mocnego skupienia aby wszystko zapamiętać i ze sobą połączyć. Bywało tak że momentami byłam rozkojarzona i nie miałam pojęcia co czytam więc musiałam wracać do początku danego wątku.
~
Jest to książka dość rozbudowana pod względem fabuły jak samych bohaterów. Odnajdą się w niej na pewno prawdziwi fanatycy tego gatunku. Natomiast dla "niedzielnych" czytelników fantastycznych książek jakim jestem ja przychodzi to z lekkim trudem i wyzwaniem. Ale nie żałuję spędzenia czasu z tą książką bo ten wykreowany świat przez autora naprawdę działa na wyobraźnię.
Dziękuję autorowi za egzemplarz ♥️
Wydawnictwo: Initium
Data wydania: 2024-05-22
Joanna Szymczak
Kraków, rok 1273.Na brzegu Wisły zostaje odnalezione ciało brutalnie zamordowanego mężczyzny. W śledztwo angażuje się brat Gotfryd, doświadczony...
Austria, rok 1279. Po zakończeniu krwawej wojny o koronę Królestwa Niemiec kraj cieszy się chwilowym spokojem. Chcąc zadowolić krnąbrnych wasali...