„Dwie roztrzaskane dusze i wspólny mrok”.
Zanim podzielę się wrażeniami, dziękuję wydawnictwu Flow Books za tę literacką przygodę oraz zaufanie i możliwość zrecenzowania książki.
„Piętno” to pierwszy tom dylogii „Stigma”, który od pierwszych stron porywa czytelnika w wir emocjonalnej, bolesnej i niezwykle trudnej historii. Autorka znana z subtelniejszych kreacji, tym razem zaskakuje metamorfozą swoich bohaterów.
Centralną postacią jest Mireya – nieustraszona dziewiętnastolatka, ucieleśnienie odwagi i autentyczności. Dziewczyna, która mimo ogromu zła, którego doświadczyła, wciąż znajduje w sobie siłę. Drugim głównym bohaterem jest Andras – uosobienie czystego zła, demoniczny, bezlitosny i naznaczony mroczną, wielowymiarową przeszłością. Choć pozornie różni, oboje są więźniami dawnych cierpień, od których nie potrafią się uwolnić.
Czy zastanawialiście się kiedyś, jak cienie dysfunkcyjnego dzieciństwa kładą się na dorosłym życiu?
Ta książka wnikliwie i bezkompromisowo obnaża destrukcyjny wpływ dysfunkcyjnego dzieciństwa na dorosłe relacje i wybory.
Bohaterów tej powieści cechuje destrukcyjna wręcz impulsywność i potrzeba stawania w obronie innych. To opowieść o wyboistej drodze do samoakceptacji i nauce zaufania na fundamentach doznanych krzywd.
Czytając wciąż zastanawiałam się, czy uda im się oswoić przeszłość?
_______________________
/zarys fabuły/
Zimowa Filadelfia staje się dla dziewiętnastoletniej Mirei jedyną szansą na ucieczkę przed demonami przeszłości. Samotna i zagubiona, lecz napędzana desperacką determinacją dziewczyna przybywa do metropolii, by wykuć swój los na nowo. Seria porażek spycha ją na skraj załamania, a nadzieja zaczyna gasnąć w mroźnym powietrzu miasta. Wszystko zmienia się, gdy los rzuca ją pod drzwi „Milargo” – ekskluzywnego, owianego aurą tajemnicy klubu. To jej ostatnia karta w grze o przetrwanie. Od teraz jej codzienność wyznaczać będą dwie skrajne osobowości: ekscentryczna właścicielka Zora oraz Andras – bezwzględny szef ochrony, którego chłód dorównuje filadelfijskiej zimie. Między Mireyą a Andrasem od pierwszych chwil wybucha gwałtowny konflikt. Ich relacja to niebezpieczny taniec na krawędzi nienawiści, toksycznej obsesji i niechcianego pożądania. Oboje skrywają się za grubym pancerzem nieufności, nosząc w sobie bolesne tajemnice i blizny zadane przez życie. W świecie, gdzie zaufanie jest luksusem, a przeszłość nie daje o sobie zapomnieć, Mireya musi zdecydować, ile jest gotowa poświęcić. Kobieta nosi w sobie ogromne „blizny przeszłości" i nieprzepracowane koszmary. Przejawia zachowania typowe dla osób z rodzin dysfunkcyjnych: jest nieufna, zamknięta w sobie, ma problem z poczuciem bezpieczeństwa, a jednocześnie cechuje ją destrukcyjna wręcz impulsywność i potrzeba stawania w obronie innych. Nosi w sobie tytułowe „piętno” – w obce ręce musiała oddać to, co dla niej najcenniejsze: cząstkę własnej duszy i najbliższą jej osobę.
Czy dwoje tak głęboko zranionych ludzi zdoła skruszyć szczelne skorupy, którymi odgrodzili się od świata?
________________________
Po genialnym „Rzeźbiarzu łez” poprzeczka wisiała wysoko, ale „Piętno” przerosło moje oczekiwania. Ta książka to czysty emocjonalny magnetyzm. Autorka włada wyjątkowym piórem, świat namalowany jej językiem dotyka w czytelniku najczulszych strun. Erin Doom pokazuje skrajny i skomplikowany wymiar relacji rodzicielskich, skupiając się na destrukcyjnym wpływie rodziny na wchodzących w dorosłość bohaterów -czyniąc lekturę doświadczeniem wręcz intymnym. A czytelnik zadaje sobie pytania, wiele pytań!
Na osobną pochwałę zasługuje samo wydanie, piękna okładka i barwione brzegi – duet idealny do każdej domowej biblioteki! Wydawnictwo @flow_books zadbało o detale, czytelnik od progu czuje się wyróżniony - powitanie buduje więź i w mistrzowski sposób inicjuje kontakt z fabułą. Dzięki takiemu otwarciu wejście w historię staje się naturalne i urzekające. Osobista dedykacja od autorki oraz minimalistyczny, niezwykle intrygujący prolog budują niepowtarzalny klimat. Trafne tytuły rozdziałów, wraz z wymownymi epigrafami dodają całości literackiego smaku. Całość sprawia, że lektura książki dotyka wszystkich zmysłów.
Książkę gorąco polecam!
Współpraca recenzencka z Wydawnictwem @flow_books
#jolamab_zaczytana
Wydawnictwo: Znak
Data wydania: 2025-11-12
Jolanta Maciejowska
Ponad pół miliona sprzedanych egzemplarzy Włoski fenomen 2022 roku ,,W Grave mieliśmy wiele opowieści. Szeptane historyjki, bajki na dobranoc... Legendy...
Powieść autorki bestsellerowego Rzeźbiarza łez ,,Powiadają, że serce jest jak śnieg. Śmiałe, ale ciche. Wystarczy odrobina ciepła, żeby się roztopiło...