Okładka książki - Plastusiowy pamiętnik

Plastusiowy pamiętnik

Plastuś to ludek z plasteliny. Ma duże uszy, czerwony nosek i zielone porteczki. Ulepiła go Tosia na jednej z lekcji w szkole i odtąd Plastuś został z nią na zawsze. Mieszkał w drewnianym piórniku dziewczynki, a jego współlokatorami były m.in: gumka-myszka, stalówki, pióro i ołówek. Mają oni wiele ciekawych przygód, m.in.: razem z Tosią przeżywali każdy dzień w szkole, wybrali się na wyprawę po bezludnej wyspie, ratowali zniszczony elementarz, a Plastuś był nawet ozdobą choinkową! Książka jest dość zabawna. Czytelnik poznaje świat widziany oczami plastelinowego ludzika i jego współtowarzyszy. Książka napisana została dawną polszczyzną, co może być utrudnieniem dla współczesnych dzieci. Myślę jednak, że pozycja ta jest bardzo wartościowa. Uczy, przede wszystkim, czym jest prawdziwa przyjaźń, jak pomagać drugiemu człowiekowi, jak współpracować z innymi i rozwiązywać dziecięce konflikty. Ponadto przeczytanie tej książki może być dla współczesnych dzieciaków niezłą lekcją historii. Ukazuje bowiem ona świat szkoły sprzed wielu, wielu lat. Któż wśród dzieci wie dzisiaj czym jest kałamarz i stalówka? Pewnie trudno w to uwierzyć, ale nigdy wcześniej, nawet w dzieciństwie, nie zapoznałam się z przygodami Plastusia. Nie żałuję jednak tej czytelniczej przygody w życiu dorosłym!

Informacje dodatkowe o Plastusiowy pamiętnik:

Wydawnictwo: Siedmioróg
Data wydania: b.d
Dodał/a opinię: Elia

Zobacz opinie o książce Plastusiowy pamiętnik

Kup książkę Plastusiowy pamiętnik