Ok³adka ksi±¿ki - Po drugiej stronie muru. Krakowska ko³ysanka patronujemy

Po drugiej stronie muru. Krakowska ko³ysanka

Tom 2 cyklu Krakowska ko³ysanka
Ocena: 5.17 (6 g³osów)

"Po drugiej stronie muru" to drugi tom cyklu Krakowska ko³ysanka. W tej czê¶ci ochronka dla sierot prowadzona przez Wiktoriê i jej matkê staje siê miejscem przechowywania ¿ydowskich dzieci, które zostaj± uwolnione z getta. Wiktoria mocno anga¿uje siê w pomoc tym niewinnym istotom, a w ca³ym procederze udzia³ bierze oficer SS, Martin Aigner. M³oda kobieta zaczyna darzyæ Niemca zaufaniem, a wkrótce otwiera siê tak¿e na g³êbsze uczucia. Sprawy komplikuj± siê, gdy do miasta niespodziewanie wraca Bruno, mê¿czyzna który jeszcze przed wybuchem wojny o¶wiadczy³ siê Wiktorii.
To nie koniec komplikacji i problemów, bowiem ochronka staje siê miejscem sta³ych obserwacji Niemców, którzy chc± wy³apaæ ka¿dego ukrywaj±cego siê ¯yda.

Podczas czytania tej ksi±¿ki odczuwa³am szereg skrajnych emocji, okrucieñstwo wojny i towarzyszy³am bohaterom, którzy zmagali siê ze strachem, niepokojem i trudnymi wyborami. Niezwykle tragiczne losy ludno¶ci ¿ydowskiej, a w tym dzieci, najdelikatniejszych, najbardziej niewinny istot poruszaj± do g³êbi.

Autorka z wyczuciem kre¶li obraz dramatycznego ¿ycia w krakowskim getcie, gdzie czêsto ludzie poddawali siê terrorowi nazistów, nie widzieli dla siebie ratunku, chcieli odej¶æ z tego ¶wiata by ju¿ d³u¿ej nie cierpieæ. W tej czê¶ci autorka zawar³a tak¿e rodz±ce siê zakazane uczucie dwójki ludzi, które nie powinno mieæ miejsca. Ale czy mo¿na sprzeciwiæ siê temu, co dyktuje nasze serce?

To trudna, bolesna opowie¶æ o tym, ¿e niekiedy ciê¿ko jest rozró¿niæ szczero¶æ od udawanej pomocy, prawdê od k³amstwa, dobro od z³a. To naprawdê godna uwagi lektura, a jedyne do czego mogê siê przyczepiæ do drêtwe, niekiedy "kwadratowe" dialogi pomiêdzy Wiktori± a wybrankiem jej serca, które by³y dla mnie mocno irytuj±ce. Przymykam jednak oko na ten jeden minus i jak najbardziej zachêcam do siêgniecia po tê seriê ksi±¿ek, a sama wyczekujê III tomu!

Informacje dodatkowe o Po drugiej stronie muru. Krakowska ko³ysanka:

POLECANA RECENZJA

Zobacz opinie o ksi±¿ce Po drugiej stronie muru. Krakowska ko³ysanka

Kup ksi±¿kê Po drugiej stronie muru. Krakowska ko³ysanka

Cytaty z ksi±¿ki

Na naszej stronie nie ma jeszcze cytatów z tej ksi±¿ki.

Zobacz tak¿e

Inne ksi±¿ki autora
Podró¿ wo³yñska. Echa przysz³ych dni
Joanna Nowak0
Ok³adka ksi±zki - Podró¿ wo³yñska. Echa przysz³ych dni

Kto przyjaciel, kto wróg. Pierwszy tom sagi ,,Podró¿ wo³yñska" p.t. ,,Echa przysz³ych dni" opowiada o skomplikowanych dziejach cz³onków rodziny Stawiñskich...

Podró¿ wo³yñska (#3). Zapach czerwcowych burz. Podró¿ wo³yñska, tom 3
Joanna Nowak0
Ok³adka ksi±zki - Podró¿ wo³yñska (#3). Zapach czerwcowych burz. Podró¿ wo³yñska, tom 3

Rodzina Stawiñskich w obliczu nowych problemów. Stawiñscy próbuj± dostosowaæ siê do powojennej rzeczywisto¶ci, ale wci±¿ oddalaj± siê od siebie. Powrót...

Zobacz wszystkie ksi±¿ki tego autora
Recenzje miesi±ca Poka¿ wszystkie recenzje