Okładka książki - Początek końca

Początek końca

Małgorzata Łatka w swojej najnowszej odsłonie cyklu „Efekt uboczny” udowadnia, że posiada niezwykle rzadką umiejętność łączenia surowego, mrocznego kryminału z subtelną i głęboką warstwą obyczajową. „Początek końca” to propozycja, która z jednej strony uderza w czytelnika brutalnością krakowskiego półświatka, a z drugiej - czule dotyka skomplikowanej tkanki rodzinnych więzi. Miałam okazję analizować wiele współczesnych thrillerów, jednak rzadko spotykam tak wyważony balans między dynamiką śledztwa a psychologicznym rysunkiem postaci.

Autorka mistrzowsko operuje napięciem, budując atmosferę tajemnicy wokół ofiary, której tożsamość próbuje odebrać bezwzględny sprawca. To, co w tej powieści zasługuje na szczególne uznanie, to odwaga w sięganiu po rzadkie, intrygujące motywy medyczne, jak chociażby kwestia chimeryzmu, co nadaje dochodzeniu powiewu świeżości i intelektualnej stymulacji. Jednak prawdziwym sercem tej historii są siostry Lenarczyk. Sonia, Julia i Jaśmina to trio fenomenalnie skrojone - każda z nich wnosi do fabuły inny rodzaj energii, od chłodnego profesjonalizmu wymiaru sprawiedliwości, po żarliwą empatię i trudną walkę o dobro dzieci w ramach rodziny zastępczej. Obserwowanie ich wzajemnych tarć, konfrontacji z bolesną przeszłością oraz ewolucji tych trudnych relacji jest niemal tak samo pasjonujące, jak samo tropienie mordercy.

Stylistyka Małgorzaty Łatki zasługuje na głęboki ukłon, ponieważ autorka pisze z ogromną lekkością, unikając zbędnych ozdobników, a jednocześnie tworząc plastyczne, niemal filmowe opisy, które pozwalają bez reszty zanurzyć się w krakowskich realiach. Narracja płynie naturalnie, a tempo jest skrupulatnie odmierzane - nie ma tu miejsca na nużące przestoje, choć autorka daje czytelnikowi niezbędną przestrzeń na refleksję nad losem bohaterów.

Oczywiście, „Początek końca” nie ucieka od pewnych ryzykownych zabiegów, ponieważ konstrukcja fabuły oparta na wielu równoległych wątkach sprawia, że czytelnik musi zachować dużą czujność, by nie zgubić nitki łączącej poszczególne postacie. Choć akcja jest spójna i realistyczna, odniosłam wrażenie, że w pewnych momentach kulminacyjnych zabrakło mi odrobinę mocniejszego uderzenia, takiego emocjonalnego wstrząsu, który rzuciłby mnie na kolana przed samym finałem. Zakończenie natomiast to prawdziwy popis odwagi autorskiej - pozostawia po sobie głód, niedosyt i pewien rodzaj pozytywnej irytacji, która każe natychmiast pytać o datę premiery kontynuacji.

Małgorzata Łatka nie idzie na łatwiznę i nie serwuje nam gotowych odpowiedzi na tacy, lecz zaprasza do gry, w której stawką jest nie tylko rozwiązanie zagadki, ale i prawda o rodzinnych traumach. Mimo że mnogość bohaterów może początkowo przytłaczać, to ostatecznie otrzymujemy solidny, rzetelny kryminał z duszą.

Informacje dodatkowe o Początek końca:

Wydawnictwo: HarperKids
Data wydania: 2026-04-08
Dodał/a opinię: auraliteracka

Tagi: Kryminały detektywistyczno-policyjne Thrillery psychologiczne

Zobacz opinie o książce Początek końca

Kup książkę Początek końca

Podpowiedź serca
Małgorzata Łatka0
Okładka ksiązki - Podpowiedź serca

Kiedy Joanna Suska prosi swoją siostrę bliźniaczkę, by zastąpiła ją na spotkaniu firmowym z ważnym klientem, nawet nie podejrzewa nadejścia kłopotów...

Kamfora
Małgorzata Łatka0
Okładka ksiązki - Kamfora

W centrum Krakowa dochodzi do wstrząsającego odkrycia. Brutalnie okaleczone ciało kobiety zostaje odnalezione w parku. Przyczyna śmierci – liczne...