„Pogrążeni w ciemnościach” to drugi tom cyklu „Dom na Groblach” i powiem szczerze, że po pięknym zakończeniu pierwszej części zupełnie nie byłam gotowa na to, co autorka zrobi tutaj z moimi emocjami.
Już sam początek złamał mi serce. Serio. A potem bardzo powoli zaczęła je sklejać kawałek po kawałku.
Biron po ogromnej stracie ukochanej żony całkowicie się załamuje. Wyjeżdża do rodziny razem z córeczką w Londynie i próbuje jakoś wrócić do życia, choć widać, że nie jest to łatwe. Bardzo podobało mi się pokazanie żałoby i tego, że po takiej stracie nic nie dzieje się szybko. To nie jest historia, gdzie nagle wszystko wraca do normy, tylko powolny proces uczenia się życia na nowo.
Ta książka mocno pokazuje też realia tamtych czasów. Nawet największa miłość nie była w stanie wygrać z ograniczeniami dawnej medycyny, która wtedy często pozostawiała więcej pytań niż odpowiedzi. I właśnie to było dla mnie bardzo poruszające, bo momentami aż czuło się taką bezsilność.
Podobało mi się również to, że autorka pokazuje, że nawet po ogromnej stracie można kiedyś spróbować poukładać sobie życie od nowa. Nie oznacza to zapomnienia, ale raczej nauczenie się żyć inaczej. I to było bardzo życiowe.
Ogromnym plusem, jest wątek kryminalny. Brutalne morderstwa kobiet dodają historii napięcia i sprawiają, że cały czas chce się czytać dalej, żeby dowiedzieć się, co właściwie się wydarzyło i kto za tym stoi. Bardzo lubię, kiedy obyczajowo historyczna historia ma w sobie też zagadkę kryminalną i tutaj to naprawdę dobrze działa.
Bardzo podoba mi się też klimat tej serii. Czuć historyczne tło, emocje bohaterów i taki lekki mrok unoszący się nad całą historią. To nie jest lekka książka, ale zdecydowanie taka, która zostaje w głowie na dłużej.
Po tej części jeszcze bardziej chcę wiedzieć, co wydarzy się dalej, bo autorka zdecydowanie potrafi wzbudzić emocje i zostawić czytelnika z głodem kolejnego tomu.
Wydawnictwo: Videograf
Data wydania: 2026-04-09
patka_517
My, kobiety, chcemy realizować marzenia! Świat odżywa i życie w Krakowie znowu nabiera tempa. W roku 1921 tragiczna przeszłość powoli staje się nieprzyjemnym...
Lea Burgsch, córka cenionego niemieckiego egiptologa i polskiej żydówki, dokonuje w jednym z grobowców w Dolinie Królów niezwykłego odkrycia - w jej ręce...