Zazwyczaj gdy otrzymuję do recenzji książki dla dzieci/młodzieży najpierw czytam jest sama. Tym razem było inaczej. Gdy tylko mój syn zobaczył tą pozycję na półce przyniósł mi ją i poprosił o przeczytanie. Od tej pory, na jego prośbę czytamy tę książkę codziennie. Zapytany, o to co Ci się w niej podoba, odpowiedział "Bo jest ciekawa i wesoła". I to jest najlepsza rekomendacja książki jaka może być. Ja pod nią podpisuję się obiema rękami.
Od siebie dodam tylko, że jest to taki rodzaj książki dla dzieci, które bardzo lubię i cenię. Poprzez fabułę ( tutaj rodzinna wycieczki do Japonii) dzieci zdobywają bardzo dużą wiedzę o danym kraju. Odkrywają wraz z głównymi bohaterami liczne sekrety i ciekawostki. Między innymi dowiadują się jak nazywa się japoński pociąg, w co ubierają się Japończycy, co jedzą, zwiedzają wraz z bohaterami najważniejsze zabytki Japonii. To co najważniejsze, autorce udało się uniknąć encyklopedycznego patosu. Ciekawostki są tak umiejętnie wplecione w fabułę i dialogi, że nie są sztuczne i encyklopedyczne, a wręcz przeciwnie budzą zainteresowanie nie tylko tych młodszych, ale i starszych czytelników.
W pozycjach literackich dla dzieci zwracam dużą uwagę na ilustracje. Tutaj jestem nimi oczarowana i widzę, że budzą również zainteresowanie mojego najmłodszego czytelnika.
Ta książka, to bardzo ważna i cenna pozycja w naszej domowej bibliotece. Książka ta ma duży potencjał. Pozostaje mieć nadzieję, że powstaną kolejne części, w których wraz z sympatyczną rodziną odwiedzimy inne kraje świata. Wszak jak mówi popularne przysłowie: "Podróże kształcą". Te literackie również.
Wydawnictwo: Pascal
Data wydania: 2025-07-16
Zaczytanyzakatek
Dla insulinoopornych i wszystkich uzależnionych od słodyczy! Detoksy cukrowe o Zakłady z koleżankami o Antysłodyczowe wyzwania Czy ty też próbowałaś...