Akcja powieści jest rozpięta między dwoma momentami w życiu głównego bohatera, Kornela Malickiego. Rok 1991. Mały chłopiec zostaje znaleziony samotnie błąkający się przy drodze i trafia do sierocińca. To traumatyczne dzieciństwo odciska piętno na jego całym późniejszym życiu 😢 Rok 2025. Kornel, teraz bestsellerowy autor reportaży, przyjeżdża z chorą żoną i córką do kliniki w Cisowicach u podnóża Bieszczad. Oficjalnym powodem jest leczenie żony, ale prawdziwy cel to... zemsta. Kornel chce wyrównać rachunki z kimś z przeszłości.
✅️ Mocne strony książki to głębia psychologiczna. To nie jest tylko thriller, ale także głęboka powieść o traumie i demonach przeszłości. Autor świetnie pokazuje, jak wydarzenia z dzieciństwa kształtują dorosłego człowieka. Emocjonalny rollercoaster. Przeżywałam skrajne emocje bohaterów. Od współczucia dla małego Kornelka (którego po prostu chce się przytulić 🤗) po frustrację wobec decyzji dorosłego Kornela, który dla zemsty jest w stanie zaryzykować wszystko 😣 Klimatyczne tło. Sceneria Bieszczad z jednej strony spokojna i piękna, z drugiej mroczna i nieprzewidywalna. Doskonale współgra z napięciem i brutalnością wspomnień głównego bohatera. Wciągająca akcja. Fabuła jest dynamiczna, a autor serwuje niespodziewany zwrot akcji (plot twist) 🤯 i kończy książkę w sposób, który zapowiada kontynuację – "ciąg dalszy nastąpi".
🤔 Co warto wiedzieć przed lekturą?
To nie jest lekka lektura. Autor porusza trudne tematy (porzucenie, przemoc, choroba, żądza zemsty) i ma bardzo mocny, emocjonalny wydźwięk. To kawałek mocnej literatury, która zmusza do myślenia 🤯 Bohater jest niejednoznaczny. Kornel nie jest czarno-biały. Z jednej strony jest troskliwym mężem i ojcem, a z drugiej człowiekiem opętanym pragnieniem zemsty. Niektóre jego decyzje mogą budzić w czytelniku sprzeciw.
🎯 Dla kogo jest ta książka?
"Porzucone dziecko" to idealna propozycja dla Ciebie, jeśli jesteś fanem mocnych thrillerów psychologicznych z dobrze zarysowanymi postaciami. Lubisz historie, w których przeszłość ma bezpośredni wpływ na teraźniejszość. Cenisz sobie książki, które wzbudzają silne emocje i nie boją się poruszać trudnych tematów.
"Porzucone dziecko" to wciągająca i emocjonalnie wymagająca powieść, która udowadnia, że Marcel Moss mistrzowsko łączy wartką akcję z głęboką analizą psychologiczną swoich bohaterów. To historia, która może wywołać uśmiech, smutek, a nawet złość, ale na pewno nie pozostawi obojętnym.
Przeszłość zawsze dopada...😨 #PorzuconeDziecko to mocny thriller psychologiczny o traumie i zemście. Marcel Moss jak zawsze w formie! 🤯 Moja ocena: 10/10🌟 Polecam!
Czy warto po nią sięgnąć? Zdecydowanie TAK! 👍 Jesteście gotowi na tę emocjonalną podróż?
BRUNETTE BOOKS
Wydawnictwo: Filia
Data wydania: 2025-09-24
brunetkabooksrec
Nad Runowem szaleje potężna burza. Mieszkańcy wsi wierzą, że to efekt słowiańskiego ,,czarciego wesela", gdy demony bawią się na niebie, zsyłając ludziom...
JEDNI DOBROWOLNIE UKRYWAJĄ SIĘ PRZED ŚWIATEM. INNI NIE MAJĄ WYBORU... Rok 2007. Zakochani Gabriela i Rafał spędzają romantyczny weekend nad jeziorem...