Okładka książki - Porzucone dziecko

Porzucone dziecko

Czy Marcel powiedział dość, jeśli chodzi o mocną literaturę? Nic z tych rzeczy, on jedynie nabiera tempa i tym samym rozpoczyna nową serię. Nadal pozostaje w gatunku thrillera psychologicznego, poruszającego trudne tematy, wywołującego szereg emocji i skłaniającego do zatrzymania się i refleksji nad własnym życiem. Książki autora są prawdziwym przeżyciem dla czytelnika, jego historię nie są jedynie do przeczytania i spędzenia miło czasu, to są historie z głębszym przesłaniem i sygnałem do zatrzymania się i przemyślenia, do czego to świat w dzisiejszych czasach dąży.

Demony przeszłości, chociaż zostaną uśpione, to w dorosłym życiu w odpowiednim czasie w końcu się przebudzą. Traumy z dzieciństwa mają ogromny wpływ na człowieka, to one decydują o tym, w jakim stopniu wpłyną na nas. Przekona się o tym Kornel Malicki, który nie miał łatwego dzieciństwa. Ojciec znęcał się nad nim, a matka porzuciła go w lesie, gdyż okazało się, że uzależnienie było silniejsze. Kornel wychował się w sierocińcu, a po latach stał się sławnym autorem reportaży. Założył rodzinę, niestety szczęście dobiega końca w momencie postawienia diagnozy jego żonie. Rokowania są bardzo złe, tym samym Marcel załatwia żonie pobyt w miejscowej klinice, aby ulżyli kobiecie w cierpieniu. Ta podróż ma jeszcze jeden cel, o którym wie jedynie sam Malicki. Czy pragnienie zemsty jest silniejsze niż ostatnie chwile z żoną?
Krzywda na dzieciach to jeden z najboleśniejszych tematów, ciężko się czyta wątki poświęcone przemocy fizycznej, czy psychicznej, a tym bardziej, kiedy ta przemoc jest dostarczana przez rodziców. "Porzucone dziecko" to powieść o trudnej dorosłości, która przesiąknięta jest traumą z dzieciństwa i której ciężko jest zapomnieć o pogodzić się z nią. Przeogromna chęć zemszczenia się na człowieku zaczyna, w końcu wymykać się spod kontroli. Kornel pomału staje się ofiarą własnej pułapki.

Informacje dodatkowe o Porzucone dziecko:

Wydawnictwo: Filia
Data wydania: 2025-09-24
Dodał/a opinię: Klaudia Hańczuk

Tagi: Thrillery i suspens

Zobacz opinie o książce Porzucone dziecko

Kup książkę Porzucone dziecko

Moja żona, Gabrysia, podarowała mi więcej, niżbym oczekiwał. Nigdy jej tego nie powiedziałem, ale wierzę, że swego czasu uratowała mi życie. Gdy ją poznałem, byłem chodzącym chaosem.

Zasnąłem krótko po tym, jak uruchomiła silnik i wyjechała z terenu posesji. Kiedy się obudziłem i spojrzałem w okno, wszędzie widziałem tylko wysokie, rosnące gęsto sosny.

Więcej cytatów z tej książki

Grota
Marcel Moss0
Okładka ksiązki - Grota

Gdy w mrocznym lesie Runowskim zostaje odnalezione poćwiartowane ciało 14-letniego Marcina Służewskiego, mieszkańcy pobliskiej wsi wpadają w panikę. Pojawiają...

Dobrzy uczniowie nie zabijają
Marcel Moss0
Okładka ksiązki - Dobrzy uczniowie nie zabijają

W JEDNEJ CHWILI WSZYSCY CIĘ KOCHAJĄ. W DRUGIEJ CHCĄ CIĘ ROZERWAĆ NA STRZĘPY. Z okazji nadchodzących wakacji licealistka Edyta Grońska ściąga znajomych...