Okładka książki - Później

Później

Stephen King "Później"

Historia opowiedziana przez Jamiego Conklina, dwudziestokilkuletniego chłopaka, który wspomina swoje życie dzięki darowi widzenia i rozmawiania ze zmarłymi przez kilka dni po ich śmierci. Sposób, w jaki Tia, jego matka reaguje na "dar" syna - na początku z niepokojem, a później, po obserwacji i wysłuchaniu syna, z akceptacją i współczuciem - opiera się na normalności. Kiedy Conklinowie znajdują się w potencjalnie katastrofalnej sytuacji, Tia namawia Jamiego, by użył swoich umiejętności, aby pomóc im wyjść z kłopotów. Nieco później funkcjonariuszka Liz Dutton prosi o pomoc, po której następuje śmiertelny scenariusz.

"To coś przybyło spoza wszechświata. Istnieją koszmary, których nikt sobie nie wyobraża. Jeśli wejdziesz z tym w konszachty, ryzykujesz śmierć, obłęd albo unicestwienie własnej duszy."

Jamie zdecydowanie wyróżnia się, jeśli chodzi o nieletniego bohatera zajmującego się narracją, zwłaszcza biorąc pod uwagę, że musi nieco odłożyć swoje dzieciństwo na bok. Dzieci są tak naiwne, dopóki życie nie uderza ich w twarz. W tej historii Jamie musiał bardzo szybko dorosnąć, po części ze względu na swoje umiejętności.

Zawsze fajnie jest dostrzec ukłony w stronę wcześniejszych prac, które rzuca SK. Dotyczy to rytuału Chüd z powieści "To".
Tekst jest bezpośredni i sugestywny. Krótkie, konkretne rozdziały pozwalają na szybką lekturę.
Wydaje mi się, że tempo jest trochę za szybkie dla tej historii. Potrzebuję więcej wyjaśnień, rozbudowania książki, bardziej czytało mi się jako nowelkę. 😏

Informacje dodatkowe o Później:

Kup książkę Później

Der Gesang der Toten
Stephen King0
Okładka ksiązki - Der Gesang der Toten

So unterschiedlich die Geschichten in diesem Band auf den ersten Blick erscheinen – sie alle demonstrieren, wie Stephen King es schafft, mit verborgenen...

Historia Lisey
Stephen King0
Okładka ksiązki - Historia Lisey

Krwawa i baśniowa love story. Minęły dwa lata od śmierci Scotta, męża Lisey Debusher Landon. Spędzili razem 25 lat we wspaniałym związku, który...