Okładka książki - Prawie jutro patronujemy

Prawie jutro

„Prawie jutro” to drugi tom cyklu „Opowieści grotnickie”, w którym Iwona Klimczak ponownie zabiera czytelników do Ustronia – spokojnej wsi pod Łodzią, gdzie codzienność przeplata się z tajemnicami przeszłości, a pozorny spokój może zostać zburzony przez jedno nieoczekiwane wydarzenie. To powieść obyczajowa pełna emocji, rodzinnych sekretów i życiowych wyborów, które pokazują, że nie da się budować przyszłości bez zmierzenia się z tym, co już było.

Główną bohaterką książki jest Amelia, która wydaje się być coraz bliżej spełnienia swoich marzeń. Odziedziczony po babci dom, życie na wsi i ukochany Patryk dają jej poczucie stabilizacji i szczęścia. Jednak los po raz kolejny pokazuje, że nic nie jest dane raz na zawsze. W życiu bohaterów pojawia się tajemnicza kobieta, której obecność wywołuje niepokój i stawia pod znakiem zapytania przyszłość Amelii oraz Patryka. Jednocześnie przypadkowe spotkanie przy rodzinnym grobowcu otwiera drzwi do bolesnych wspomnień i rodzinnych tajemnic, które przez lata pozostawały ukryte.

Akcja powieści rozgrywa się głównie w Ustroniu – niewielkiej miejscowości położonej niedaleko Łodzi. To miejsce odgrywa w książce bardzo ważną rolę. Autorka z dużym wyczuciem oddaje atmosferę życia na wsi, gdzie wszyscy się znają, a przeszłość często jest równie żywa jak teraźniejszość. Kameralne otoczenie sprzyja budowaniu nastroju i podkreśla emocjonalny charakter historii. Jednocześnie pod powierzchnią codzienności kryją się sekrety, które stopniowo wychodzą na jaw, nadając fabule element tajemnicy i napięcia.

Największym atutem książki są bohaterowie. Amelia to postać bardzo autentyczna – wrażliwa, ale jednocześnie silna i gotowa walczyć o swoje szczęście. Jej emocje są wiarygodne, a dylematy życiowe łatwe do zrozumienia. Patryk stanowi dla niej wsparcie, jednak ich relacja również zostaje wystawiona na próbę. Autorka pokazuje, że nawet silne uczucie wymaga zaufania, cierpliwości i gotowości do mierzenia się z przeciwnościami. Wartościowe są także postacie drugoplanowe, które wzbogacają historię i sprawiają, że świat przedstawiony wydaje się pełniejszy.

Pod względem emocjonalnym „Prawie jutro” oferuje bardzo wiele. Znajdziemy tu miłość, tęsknotę, niepewność, nadzieję, a także ból związany z odkrywaniem rodzinnych tajemnic. Czytelnik razem z Amelią przeżywa chwile szczęścia, ale również momenty zwątpienia i strachu. Szczególnie poruszające są fragmenty dotyczące przeszłości rodziny bohaterki oraz jej prób odnalezienia odpowiedzi na pytania, które od dawna pozostawały bez rozwiązania. To książka, która skłania do refleksji nad tym, jak bardzo wydarzenia sprzed lat mogą wpływać na nasze obecne życie.

Styl Iwony Klimczak jest lekki, naturalny i bardzo przyjemny w odbiorze. Autorka umiejętnie buduje napięcie, nie rezygnując przy tym z emocjonalnej głębi. Opisy są plastyczne, dialogi brzmią wiarygodnie, a fabuła rozwija się płynnie i angażuje od pierwszych stron. To jedna z tych książek, które czyta się szybko, ale jednocześnie nie chce się ich kończyć zbyt szybko, ponieważ łatwo przywiązać się do bohaterów i ich historii.

„Prawie jutro” należy do gatunku literatury obyczajowej z elementami romansu i tajemnicy. Szczególnie przypadnie do gustu osobom, które lubią historie o rodzinnych sekretach, skomplikowanych relacjach oraz bohaterach próbujących odnaleźć własne miejsce w życiu. To również świetna propozycja dla czytelników ceniących klimatyczne powieści osadzone w małych miejscowościach.

Iwona Klimczak stworzyła ciepłą, wzruszającą i angażującą opowieść o miłości, rodzinie oraz odwadze potrzebnej do zmierzenia się z przeszłością. „Prawie jutro” przypomina, że czasem najtrudniejsze odpowiedzi kryją się najbliżej nas, a prawdziwe szczęście wymaga nie tylko marzeń, ale także gotowości do stawienia czoła własnej historii. To książka pełna emocji i życiowej mądrości, którą z przyjemnością polecam miłośnikom literatury obyczajowej.
Książka z Klubu Recenzenta serwisu nakanapie.pl.

Informacje dodatkowe o Prawie jutro:

Wydawnictwo: 0
Data wydania: 2026-05-29
Dodał/a opinię: Małgorzata Styczeń

Tagi: dawne sprawy z przeszłość zaciszna wieś rodzina wierność zdjęcia

Zobacz opinie o książce Prawie jutro

Kup książkę Prawie jutro

Kiedyś jest teraz
Iwona Klimczak0
Okładka ksiązki - Kiedyś jest teraz

Gdy Amelia odwiedza nieznaną babcię w podłódzkiej wsi, nie spodziewa się, jak wiele ta wizyta zmieni w jej życiu. Rodzinne tajemnice, romans sprzed wieku...

Bez słów
Iwona Klimczak0
Okładka ksiązki - Bez słów

Gdy Michał, uznany dziennikarz telewizyjny, wpada na Weronikę w drzwiach galerii handlowej tuż przed świętami, od razu wie, że się zakochał. Ona, zamknięta...