Okładka książki - Pryncypium

Pryncypium

Czy można przez całe życie kierować się zasadami, jeśli nagle na drodze staje ktoś, kto burzy wszystko, w co dotąd wierzyliśmy?

„Pryncypium” Melissy Darwood to historia, która nie tylko wciąga swoją fabułą, ale również skłania do zastanowienia się nad tym, gdzie przebiega granica między obowiązkiem a głosem serca. Już od pierwszych stron czułam, że czeka mnie coś więcej niż zwykły romans czy kolejna opowieść o dwojgu ludzi pochodzących z różnych światów.

Zanim jednak zajrzałam do środka, na dłuższą chwilę zatrzymało mnie samo wydanie książki. To wznowienie zachwyca dosłownie każdym detalem. Piękna okładka przyciąga wzrok, ale prawdziwe wrażenie robią zdobione brzegi, jak i wnętrze stron. Całość została dopracowana z ogromną starannością i wyczuciem estetyki. Trzymanie tej książki w dłoniach sprawia ogromną przyjemność, a każdy kolejny rozdział staje się jeszcze bardziej wyjątkowym doświadczeniem. Dawno nie miałam w rękach wydania, które aż tak mocno cieszyłoby oko.

Melissa Darwood zabiera nas do świata, w którym spotykają się dwie zupełnie różne osobowości. Zoltan posiada niezwykły dar przenikania w głąb ludzkich istnień. Aby zachować bezstronność, musi pilnować, by jego serce pozostało chłodne i niewzruszone. Aniela jest jego całkowitym przeciwieństwem. Pełna energii, nadziei i determinacji każdego dnia walczy o swoją przyszłość, nie pozwalając przeciwnościom odebrać sobie wiary w lepsze jutro.

Ich pierwsze spotkania aż iskrzą od wzajemnej niechęci. Ona widzi w nim aroganckiego i pewnego siebie mężczyznę. On dostrzega jedynie pyskatą dziewczynę ze wsi. A jednak los ma wobec nich zupełnie inne plany. Gdy ich ścieżki splata tajemniczy Nomen, rozpoczyna się gra pełna napięcia, niedomówień i decyzji, które mogą zmienić wszystko.

Ogromnie zainteresował mnie sam motyw Pryncypium oraz moralnych dylematów, przed którymi stają bohaterowie. Czy można pozostać wiernym swoim zasadom, kiedy uczucia zaczynają przejmować kontrolę? Ile jesteśmy w stanie poświęcić dla obowiązku? A może są sytuacje, w których warto zaryzykować wszystko dla drugiego człowieka?

Jednym z najmocniejszych elementów tej historii okazała się relacja między Zoltanem a Anielą. Autorka świetnie wykorzystała motyw enemies to lovers, budując napięcie krok po kroku. Ich słowne potyczki, wzajemne uprzedzenia i stopniowo zmieniające się spojrzenie na siebie sprawiają, że trudno oderwać się od lektury. Z zainteresowaniem obserwowałam przemiany zachodzące w bohaterach i kibicowałam im, nawet wtedy, gdy sami komplikowali sobie życie.

Podczas czytania nie brakowało emocji. Towarzyszyły mi zaciekawienie, niepewność, ekscytacja, wzruszenie, a momentami także frustracja wynikająca z decyzji bohaterów. Intrygi, tajemnice, zdradzone zaufanie i walka pomiędzy rozsądkiem a uczuciami sprawiają, że historia stale angażuje i nie pozwala przejść obok niej obojętnie.

Szczególnie urzekło mnie połączenie warstwy obyczajowej z elementami romantasy. Nadprzyrodzony dar Zoltana nie dominuje fabuły, lecz doskonale ją wzbogaca, nadając całej historii wyjątkowego charakteru. Dzięki temu książka wyróżnia się na tle wielu romansów i dostarcza czegoś świeżego.

„Pryncypium” to opowieść o przeznaczeniu, zaufaniu, poświęceniu i uczuciach, które pojawiają się wtedy, gdy najmniej się ich spodziewamy. To również historia pokazująca, że czasem największa walka toczy się nie z innymi, lecz z samym sobą. Jeśli lubicie emocjonalne romantasy, motyw enemies to lovers, wyrazistych bohaterów i książki, które pozostawiają po sobie refleksje jeszcze długo po odłożeniu ostatniej strony, koniecznie sięgnijcie po tę powieść. Jestem przekonana, że podobnie jak mnie, wciągnie Was w swój świat i nie pozwoli o sobie szybko zapomnieć.

Informacje dodatkowe o Pryncypium:

Kup książkę Pryncypium

Mój szef. Mój AS
Melissa Darwood0
Okładka ksiązki - Mój szef. Mój AS

Kontynuacja bestsellerowej komedii romantycznej Mój szef, którą pokochały tysiące kobiet. Gorące sceny, humor i bohaterowie, których...

Schizis
Melissa Darwood0
Okładka ksiązki - Schizis

Marcja nie jest zwykłą nastolatką. Choroby, z którymi zmaga się od dzieciństwa, sprawiły, że musiała dojrzeć zbyt szybko i zyskać bolesną świadomość...