Festiwal literacki Back street Books odbywa się w podupadającym już hotelu Leśne Zamczysko w Wieszczyce. To właśnie tam przybywają niszowi autorzy dość kontrowersyjnych tekstów ale za wszelką cenę liczą na obecność kogoś wpływowego w tym przypadku na Lolo Ćwika. To taki agent, który wypromuje każdego.
~
Autorzy dwoją się i troją aby to ich książka była tą najważniejsza dla naszej sławy. Ale jak każdy z nas wie los bywa przewroty a zwłaszcza wtedy, gdy na drodze do sławy staje... trup! A żeby tego było mało to są nagie zwłoki. Śledztwo trwa w najlepsze, panuje gęsta atmosfera, hotel od razu zostaje zamknięty, a przestrzeń podejrzanych się zawęża. Co wydarzy się w Leśnym Zamczysku? Kim okaże się trup? I kto stoi za morderstwem? Jak zakończy się festiwal?
~
Lubię książki autorki, jej humor i cięte riposty bohaterów od razu poprawiają mi humor. Pani Iwona trzeba przyznać, że w tej książce świetnie parodiuje świat literacki oczywiście nie mając na celu nikogo obrażać. A te negatywne recenzje w portalach społecznościowych, a zawłaszcza reakcje naszych pisarzy to jest po prostu majstersztyk. Ale autorka robi to prześmiewczo ale oczywiście z wyczuciem smaku i gustu.
~
Oj ubawiłam się podczas czytania tej książki. Klimat całej tej komedii kryminalnej oczywiście zawdzięczamy lekkości jaką serwuje nam autorka ale przede wszystkim niezliczone komiczne wymiany zdań wśród bohaterów. Humor autorce dopisuje, a co się wiąże z tym, iż czytelnik może się przy takich książkach zregenerować.
~
"Przepraszam, czy ktoś zamawiał duszenie?" jest to książka,. której warto dać szansę, nawet przez tych którzy nie koniecznie lubią takie klimaty. Książki autorki albo się kocha albo nienawidzi. Wszystko przez specyficzne poczucie humoru i wszechobecną groteskę. Przy tej książce gwarantuje Wam pełne odprężenie ale jednocześnie idealnie sprawdzi się na odskocznię od cięższych książek. Mi się podobała, może i Wy polubicie takie klimaty zachęcam abyście spróbowali a nie pożałujecie.
Dziękuję wydawnictwu Skarpa Warszawska za egzemplarz ❤️
Wydawnictwo: Skarpa Warszawska
Data wydania: 2026-05-06
Joanna Szymczak
Najnowsza komedia kryminalna od Iwony Banach, autorki którą pokochali czytelnicy gatunku! Trzy dziewczyny z małego miasteczka wydają wspólnie pod pseudonimem...
Jacek dociera na wieczór kawalerski w Tarnowskich Górach. Pomylił pociągi, więc jest spóźniony, wszyscy uczestnicy zabawy już śpią. Mężczyzna, szukając...