Okładka książki - Przyjdę po ciebie nocą

Przyjdę po ciebie nocą

W ostatnim czasie rynek wydawniczy wręcz pęka w szwach, jeśli chodzi o thrillery, zarówno polskich, jak i zagranicznych autorów. Czytelnicy mają w czym wybierać – wśród nowości oraz starszych tytułów z pewnością każdy znajdzie coś, co przykuje jego uwagę. „Przyjdę po Ciebie nocą” autorstwa Heather Gudenkauf to najnowszy thriller autorki, który skusił mnie swoją mroczną, niepokojącą okładką oraz intrygującym opisem – mroźna, spowita ciemnością sceneria i przerażająca zbrodnia sprzed lat to zapowiedź dobrej historii. Nie mogłam się oprzeć lekturze.

Wylie Lark, autorka powieści true crime, udaje się do domku na odludziu, aby w pełni poświęcić się pracy nad swoją nową książką. Nie przeraża jej zapowiadana burza śnieżna ani fakt, że w miejscu, w którym się znajduje, niemal dwadzieścia lat temu miała miejsce krwawa zbrodnia – dwie osoby zostały zamordowane, a nastoletnia dziewczynka zniknęła bez śladu.

Kiedy burza śnieżna się nasila, Wylie zostaje odcięta od reszty wsi, prądu i telefonu. Wychodząc przed dom na zaśnieżoną ulicę, dostrzega dziecko, które postanawia zabrać do siebie. Niedługo potem natrafia na rozbity samochód, w którym znajduje kobietę. Wylie decyduje się pomóc obojgu, jednak w miarę upływu nocy odkrywa, że jej dom nie jest tak odizolowany, jak sądziła. Na zewnątrz czai się ktoś, kto za wszelką cenę pragnie dostać się do wnętrza wynajmowanego przez nią mieszkania.

Thrillery to jeden z moich ulubionych gatunków, po który sięgam regularnie. Mam to szczęście, że w ostatnim czasie trafiam na same dobre historie, jednak już dawno nie czytałam tak naszpikowanego zbrodnią, przesiąkniętego mrokiem i nieustającym niepokojem thrillera. „Przyjdę po Ciebie nocą” autorstwa Heather Gudenkauf to znakomity thriller, którego fabuła przedstawia trzy różne historie, każda otoczona złowieszczą atmosferą, przesiąknięta bólem i przepełniona mrocznymi tajemnicami.

Autorka z niezwykłą finezją prowadzi nas przez karty powieści, stopniowo odsłaniając przerażające wydarzenia sprzed lat, które splatają się z teraźniejszością. Wśród tych dwóch narracji wyłania się trzecia, poruszająca opowieść o małej dziewczynce i jej matce, która wzbudza głębokie emocje.

„Przyjdę po Ciebie nocą” to mocno angażujący thriller, który czytałam z zapartym tchem. Powieść naszpikowana jest emocjami; niepokój i obezwładniający strach towarzyszą nam niemal do ostatniej strony. Heather Gudenkauf stworzyła niezwykle klimatyczną opowieść – mroźna sceneria, ogłuszająca cisza spowita mrokiem oraz niewyjaśniona krwawa zbrodnia sprzed lat splatają się w całość, tworząc powieść, od której nie sposób się oderwać. Z każdym kolejnym rozdziałem coraz bardziej zagłębiałam się w lekturę, próbując dostrzec wątki łączące główną bohaterkę z przeszłością, co udało mi się zrealizować na długo przed zakończeniem książki. Niemniej jednak nie zepsuło mi to przyjemności z czytania.

„Przyjdę po Ciebie nocą” to rewelacyjnie skonstruowany thriller, którego wydarzenia przyprawiają o dreszcze, wzbudzają strach i współczucie. To historia z intrygującą zagadką kryminalną, wyrazistymi bohaterami, mnóstwem zaskakujących zwrotów akcji oraz opisami, które oddziałują na wyobraźnię (stanowią one ogromny atut powieści). Jestem pod wrażeniem powieści stworzonej przez autorkę, choć muszę przyznać, że przez większą część książki miałam wrażenie, iż już gdzieś spotkałam się z podobną historią. Niemniej jednak „Przyjdę po Ciebie nocą” to thriller, którego miłośnicy gatunku z pewnością nie powinni sobie odmawiać. Mroczny, niepokojący i niezwykle emocjonujący. Czytajcie.

Informacje dodatkowe o Przyjdę po ciebie nocą:

Wydawnictwo: Mova
Data wydania: 2025-01-15
Tytuł oryginału: The Overnight Guest
Dodał/a opinię: Ilona Wolińska

Tagi: Thrillery i suspens

Zobacz opinie o książce Przyjdę po ciebie nocą

Kup książkę Przyjdę po ciebie nocą

Drobne kłamstwa
Heather Gudenkauf0
Okładka ksiązki - Drobne kłamstwa

Ellen Moore, pracownik społeczny, zostaje wezwana, gdy w miejskim parku pod pomnikiem bogini Leto zostaje znaleziona martwa kobieta ze śpiącym u boku czterolatkiem...

Jeden krok
Heather Gudenkauf0
Okładka ksiązki - Jeden krok

Emocjonująca powieść, w której napięcie wzrasta z każdą umykającą minutą, a na światło dzienne wychodzą ukryte lęki i konflikty małej społeczności...