Okładka książki - Rączka rączkę myje

Rączka rączkę myje

Olga Rudnicka to autorka znana z lekkich, pełnych humoru kryminałów, które doskonale łączą intrygującą zagadkę z błyskotliwymi dialogami i barwnymi postaciami. "Rączka rączkę myje" to kolejna powieść, która wprowadza czytelników w świat niebanalnych dochodzeń, gdzie detektyw Matylda Dominiczak musi zmierzyć się z niecodziennym śledztwem.

Tym razem akcja toczy się na terenie rodzinnych ogródków działkowych, które padają ofiarą tajemniczych aktów wandalizmu. Niszczenie altanek, przekopywanie działek i liczne kradzieże to nie przypadkowe wybryki nastolatków, lecz celowe działania ludzi, którzy czegoś uparcie szukają. Matylda, znana ze swojej dociekliwości i niekonwencjonalnych metod śledczych, rozpoczyna współpracę z komisarzem Tomczakiem, by rozwikłać zagadkę. W miarę postępów okazuje się, że sprawa ma o wiele poważniejsze konsekwencje niż ktokolwiek przypuszczał.

Jednym z najmocniejszych punktów książki jest jej główna bohaterka. Matylda Dominiczak to kobieta inteligentna, ironiczna i przebojowa, a jej cięte riposty dodają powieści lekkości i humoru. Autorka konsekwentnie rozwija jej postać, pokazując zarówno jej błyskotliwość, jak i zdolność do pakowania się w kłopoty. Relacja Matyldy z komisarzem Tomczakiem to kolejny element, który dostarcza czytelnikowi wiele radości – ich dialogi są dynamiczne, pełne przekomarzań i inteligentnego humoru.

Fabuła "Rączka rączkę myje" wciąga od pierwszych stron i utrzymuje napięcie aż do finału. Rudnicka sprawnie splata wątki kryminalne z elementami komediowymi, tworząc historię, która nie tylko angażuje, ale i bawi. Czytelnik śledzi postępy śledztwa, jednocześnie obserwując, jak Matylda wpada w kolejne tarapaty, wyświadcza przysługi i zawiązuje nieoczekiwane sojusze. Intryga jest dobrze skonstruowana, a zwroty akcji sprawiają, że trudno oderwać się od lektury.

Styl autorki jest lekki, dynamiczny i przyjemny w odbiorze. Rudnicka doskonale operuje humorem sytuacyjnym oraz dialogami, które nadają historii charakterystyczny rytm. Nie brakuje tu również zgrabnie zarysowanego tła obyczajowego – autorka z wprawą oddaje klimat ogródków działkowych, wprowadzając całą galerię barwnych postaci drugoplanowych.

Podsumowując, "Rączka rączkę myje" to znakomita propozycja dla miłośników lekkich, inteligentnych kryminałów z dużą dawką humoru. Olga Rudnicka ponownie udowadnia, że potrafi kreować intrygujące historie, które bawią i wciągają jednocześnie. To idealna lektura na wieczór – gwarantuje dobrą zabawę i odrobinę dreszczyku, bez ciężkiego, ponurego klimatu. Jeśli ktoś szuka kryminału, który nie tylko trzyma w napięciu, ale też poprawia humor, ta książka będzie strzałem w dziesiątkę.

Informacje dodatkowe o Rączka rączkę myje:

Wydawnictwo: Prószyński i S-ka
Data wydania: 2021-05-04
Dodał/a opinię: Beata Zielonka

Tagi: bóg

Zobacz opinie o książce Rączka rączkę myje

Kup książkę Rączka rączkę myje

Fartowny pech
Olga Rudnicka0
Okładka ksiązki - Fartowny pech

Posterunkowy Nadziany ma pecha. Po serii niefortunnych zdarzeń postanawia dobrowolnie przenieść się na niewielką placówkę, gdzie nikt go nie zna...

Na psa urok, ości śledzia
Olga Rudnicka0
Okładka ksiązki - Na psa urok, ości śledzia

Chcąc nie chcąc - a naprawdę nie chcąc! - Tekla zamieszkuje pod jednym dachem z przyszłą teściową, która, dość nieoczekiwanie dla wszystkich, tuż przed...