Okładka książki -  Reanimacja

Reanimacja

Czy zastanawialiście się kiedyś jak wygląda życie osób wykluczanych ze społeczeństwa? Z jakimi problemami mierzą się na co dzień i czego się obawiają? Co czują mając świadomość, że część społeczeństwa uważa ich za odmieńców, zarazę i w ogóle odmawia im prawa do normalnego i spokojnego funkcjonowania? Jeśli jesteście ciekawi jak to wygląda na przykładzie osób o innej orientacji seksualnej warto sięgnąć po powieść Rafała Artymicza "Reanimacja", która jest kontynuacją "Narkozy".
Mariusz i Artur po burzliwych przejściach postanowili dać sobie jeszcze jedną szansę i znów stworzyć związek. Artur zostaje ordynatorem anestezjologii, a Mariusz zastępcą ordynatora chirurgii. Sielanka jednak nie trwa w nieskończoność. W życiu Artura pojawia się ktoś z przeszłości i grozi zniszczeniem kariery i reputacji. Na przeszkodzie ich szczęścia staje również sytuacja rodzinna. Artura zaczyna męczyć to, że nic nie wie o swojej rodzinie, dlatego postanawia spróbować ją odnaleźć. Mariusz natomiast boi się wyznać prawdę rodzicom o swojej orientacji obawiając się niezrozumienia i odrzucenia. Czy związek Artura i Mariusza przetrwa? Czy Artur upora się z przeszłością? Czy odnajdzie swoją rodzinę?
Głównym bohaterem jest ponownie Artur Korczyński. Mogłoby się wydawać, że teraz gdy odnalazł szczęście wszystko będzie się dobrze układać. Artur jednak tak długi czas był zdany na samego siebie, że z trudem przychodzi mu przyzwyczajenie i zaakceptowanie tego, że ktoś się o niego martwi i się o niego troszczy. W tej części Artur jest bardziej rozważny, choć zdarzają mu się jeszcze szaleństwa. Autor fajnie pokazał jego zmianę pod wpływem szczęśliwego związku.
"Reanimacja" jest ścisłą kontynuacją "Narkozy" i nie polecam czytać jej nie znając poprzedniej części. Choć obie książki opowiadają jedną historię, to "Reanimacja" jest całkiem różna od "Narkozy". W tej części wątek szpiegowski jest tylko epizodyczny, nad czym bardzo ubolewam. Autor skupił się mocno na warstwie obyczajowej i ona dominuje w tej książce. Oprócz znanych nam z poprzedniej części bohaterów pojawiają się nowe postacie , które mocno namieszają i urozmaicają nam ta historię sprawiając, że w ogóle nam się nie nudzi. Książkę czyta się dobrze, choć przeczytanie jej zajęło mi trochę więcej czasu niż myślałam. Jedynym minusem były dla mnie zbyt duża ilość scen erotycznych, ale być może przez to, że nie jestem ich fanką. Za to bardzo spodobało mi się zakończenie. Autor po raz kolejny nas zaskoczył i sprawił, że z niecierpliwością będziemy wypatrywać kontynuacji.
Rafał Artymicz w tej części mocno porusza problemy z jakimi spotykają się osoby o innej orientacji. Pokazuje jak są szykanowane przez kościół czy polityków. Uświadamia, że orientacja staje się przyczyną bezpodstawnej agresji. Pokazuje jak wiele pracy jest jeszcze przed naszym społeczeństwem, by stało się bardziej otwarte i tolerancyjne, a osoby które są w jakiś sposób inne czuły się tu bezpiecznie i swobodnie. Ta zmiana musi iść od góry, od polityków, zwierzchników kościelnych i powoli wpływać na mentalność zwykłych obywateli. Autor dobitnie uświadamia, że to nie orientacja stanowi o tym czy jesteśmy dobrymi czy złymi ludźmi.
"Reanimacja" to przede wszystkim powieść o życiu osób o innej orientacji seksualnej. To pokazanie ich obaw, strachu i problemów z jakimi mierzą się każdego dnia. Myślę, że ta książka jest ważnym głosem tego środowiska apelującym o szacunek i tolerancję, z którym warto się zapoznać.

Informacje dodatkowe o Reanimacja:

Kup książkę Reanimacja

Narkoza
Rafał Artymicz0
Okładka ksiązki - Narkoza

Trudno kochać, gdy przeszłość robi ci operację na otwartym sercu… Artur Korczyński, anestezjolog, po kilku latach powraca do Wrocławia. Rozpoczyna...