Okładka książki - Rezydencja Konstancin

Rezydencja Konstancin

"Rezydencja Konstancin" przyciągnęła mnie tajemniczą okładką, jak to zazwyczaj u mnie bywa, ale nie tylko. Konstancin, a tym bardziej rezydencja, od razu wzbudza skojarzenia z bogactwem, przepychem, pięknymi starymi willami (tymi nowymi też...) i oczywiście snobistycznym towarzystwem, które tam zamieszkuje. Oczywiście, że nie wszyscy są tacy.

"Widok z okna był dosłownie jak kroplówka relaksu podłączona przez oczy bezpośrednio do mózgu. Był też, w połączeniu z własną linią brzegową jeziora, istotną częścią składową absurdalnej ceny, którą zapłacili za ten dom dwa lata temu."
"Mieszkała w Konstancinie już od wielu lat, ale nie przesiąkła wszechobecną tu potrzebą epatowania zamożnością."
Ciekawa lektura, chociaż to bardziej powieść psychologiczno-obyczajowa niż kryminał, lecz mimo to czyta się książkę z ciekawością.
Dla mnie jedyną wadą debiutanckiej książki Elżbiety Marczuk była bardzo niewielka ilość dialogów. W sumie fabuła książki skupia się na emocjonalnych rozmyślaniach postaci, chociaż dzięki temu poznajemy je bliżej.
Pieniądze i bogactwo psuje charaktery, potrafią nawet zniszczyć życie niejednego człowieka, ich nadmiar może wpływać na zachowanie ludzi, zwłaszcza wtedy, gdy otrzymuje się je bez pracy.

"Nikt tu nie badał drzew genealogicznych do piątego pokolenia wstecz. W całym tym konstancińskim światku chodziło tylko o pieniądze. O nic więcej. To one były przepustką. Ich pochodzenie miało drugorzędne znaczenie. Okej, budziło zainteresowanie, ale to była zwykła ludzka ciekawość i tyle."

Filip mieszka z rodzicami w jednaj z konstancińskich willi, ma wszystko czego tylko zapragnie, brakuje mu tylko miłości i przywiązania rodziców. Tak naprawdę, już od dziecka wychowywały go nianie, matka niezbyt interesowała się nim, pewnie więc dlatego jego emocjonalna więź z matką jest taka krucha. Dla świętego spokoju pozwalano mu na wszystko, gdy nie otrzymał tego, co chciał, zazwyczaj wpadał w szał. Matka nie jeden raz po prostu się go bała. Nawet teraz, już jako maturzysta nadal potrafi manipulować rodzicami żeby osiągnąć swój cel. A wszelkie problemy, które syn sprawiał nie tylko w szkole, ojciec łatwo potrafił załatwić za pomocą pieniędzy i znajomości. Problemy zamyka się w czterech ścianach willi, za zamkniętymi drzwiami gdzie nie rozmawia się o tym, a po prostu zamiata pod dywan.
Jędrzej od lat jest przyjacielem Filipa. Całkowicie inaczej się zachowuje, jest wrażliwy i spokojny. Dlaczego akurat zaprzyjaźnił się z Filipem? Czy sąsiedztwo miało na to wpływ?
Po organizowanej prze Filipa imprezie Jędrzej dzwoni do swojej matki i mówi: "Mamo, zrobiłem coś strasznego"...
Co takiego wydarzyło się w tej willi?

Narracja przedstawiona jest z perspektywy kilku osób, najczęściej Alicji i Anny Klary, których życie zmieniło się diametralnie w ciągu jednego wieczora. Jednym z narratorów jest też Jędrzej oraz jedna z Ukrainek pracujących w willach w Konstancinie. Relacje Tani idealnie spajają te wątki, z których wyłania się wyłania się zakłamany świat idealnego świata.

"Wyjechała do obcego kraju za lepszym życiem, musiała sobie radzić sama. Nieraz trzeba było walczyć o swoje. Ale zawsze brała życie takim, jakie jest. Świat nie jest miejscem, w którym wszystko zostało dobrze urządzone."
"Każda z nich, dziewczyn pracujących u bogaczy, sporo się napatrzyła na brudy ukryte za fasadą ze złota."
Chociaż ta książka opowiada o zabójstwie i motywach sprawcy, ale nie ma tu opisu dochodzenia i śledczych. O wszystkim dowiadujemy się tylko z relacji bohaterów.
Charaktery postaci i ich przemyślenia są opisane realnie, taka historia mogłaby się naprawdę wydarzyć...

Informacje dodatkowe o Rezydencja Konstancin:

Wydawnictwo: Znak