Okładka książki - Rota

Rota

„Rota” Grzegorza Brudnika to moje pierwsze spotkanie z autorem, chociaż już wielokrotnie miałam zamiar zabrać się do lektury jego wcześniejszych książek, lecz zawsze coś mi stanęło na przeszkodzie. Tym razem jednak udało mi się dorwać tę książkę w bibliotece, bo nie mogłam oderwać wzroku od okładki. Ciemna, mroczna z pożarem w tle, musiałam zajrzeć do środka. I nie żałuję, a nawet już zarezerwowałam kolejną część z cyklu o Inspektor Katarzynie Łezce. "Rota" to nie tylko mroczna zagadka kryminalna, ale też znakomity opis gór i ciekawie pokazane dobro i zło.
W wagoniku kolejki linowej na Szyndzielnię znaleziono zwłoki dwóch osób. Sprawa jest o tyle zagadkowa, że ofiary wsiadły do jednego wagonika na górze kolejki, a na dół dotarły już martwe. Ustalono, że zostały zastrzelone, lecz jak? Kto mógł to zrobić? Przecież w wagoniku byli tylko oboje, mężczyzna i kobieta, oboje zginęli, co się więc tam zdarzyło?
Sprawę prowadzi Katarzyna Łezka, która do pomocy dostała nowego partnera. Michał Gazda jest synem komendanta głównego policji. Okazuje się, że Łezka jakiś czas temu miała do czynienia z ojcem Michała. Czy będzie im się dobrze współpracować? Gazda nigdzie nie zagrzał miejsca na dłużej, ciągle się przenosi.

"W ciągu trzech lat przenoszą go już szósty raz. Wiesz, co to oznacza. Podobno jest strasznym bucem. Klasyczny karierowicz. Sto procent koneksji, zero procent fachowości."
Wbrew początkowym obawom ta może niezbyt dobrze dobrana para zaczyna świetnie współpracować. Okazuje się też, że Michał Gazda jest dobrym policjantem, ma nosa.
Przydzielony prokurator niezbyt pasuje Łezce, Jazgot jest nie tylko wrednym i antypatycznym facetem, ale też mizoginem.

"Prokuratora się nie wybiera.
Wiedziała, kto to będzie. Jazgot. Facet, którego nazwisko tak dobrze oddawało jego osobowość. Jej osobisty wróg, tak chyba mogła powiedzieć. Nigdy nie doszła do tego, dlaczego Jazgot nią pogardzał. Przypuszczała, że miało to jakiś związek z jej płcią."
" Obejrzała się i ujrzała prokuratora Jazgota, jak zwykle w otoczeniu dwóch asystentów Flipa i Flapa, o których możne było powiedzieć, że doskonale się uzupełniali. Jeden był pyszałkiem, z kolei drugi zwykłym chamem, jeden był nadęty, ale już ten drugi całkowicie zarozumiały. Wspaniały zespół."
Im dalej zagłębiają się w śledztwo, tym bardziej wątki zaczynają się łączyć z wydarzeniami sprzed lat. Co wspólnego z zabójstwem w kolejce linowej ma pożar kościoła w pobliskie wsi? Czy uda się im rozwiązać zagadkowe zabójstwo? Tym bardziej, że giną kolejne osoby połączone z ofiarami z wagonika... Czas płynie, Łezka ma coraz mniej czasu, czeka ją planowany pobyt w szpitalu, czy zdąży rozwiązać sprawę, nie wiadomo.

Autorowi udało się znakomicie wykreować postaci a także realistycznie pokazać zimową atmosferę okolic Bielska-Białej i Beskidu Śląskiego.

Czekam zatem na kolejną część...

Informacje dodatkowe o Rota:

Kup książkę Rota

Chrzciciel
Grzegorz Brudnik0
Okładka ksiązki - Chrzciciel

PRAWDZIWY MROK SKRYWA SIĘ W LUDZKICH SERCACH. Malownicza beskidzka wieś, tajemnicza śmierć trzynastoletniego chłopca w zbiorniku elektrowni na szczycie...

Mayday
Grzegorz Brudnik0
Okładka ksiązki - Mayday

Na wyjaśnieniu tej katastrofy stracić mogą wszyscy. Prócz niego. Bo on nie ma już nic do stracenia. Gdy u wybrzeży Japonii dochodzi do powietrznej...