Andrzej Rumowski, przez znajomych nazywany Rumor, mieszka wraz ze swoją poczciwą psiną Kamperem we wsi pod Toruniem. W swojej małej pustelni prowadzi serwis przyczep kempingowych. Cieszy się w miarę spokojnym życiem, do pewnego momentu…
Na działce obok policja znajduje szczątki ludzkie. Niby nic niezwykłego. Niestety… znany podcaster, prywatnie dawny przyjaciel Andrzeja, postanawia zająć się tym tematem i dziwnym zrządzeniem losu nagle wchodzi w posiadanie wielu dowodów, które naprowadzają śledczych właśnie na niego.
Zaczyna się walka z czasem, o to aby spróbować wykaraskać się z tej beznadziejnej sytuacji. Pozostawiony sam sobie Rumor, stawia wszystko na jedna kartę. Podejmuje rękawice, a determinacja jaka mu towarzyszy jest niczym pędzące tsunami. Nikt nie będzie w stanie go zatrzymać, nie po tym co przeszedł.
„Rumor” tak jak wcześniej wspomniałem, to książka która zrobiła na mnie ogromne wrażenie. Potrzebowałem trochę czasu aby ochłonąć i usiąść do napisania tej recenzji.
Pozwólcie, że zwrócę się tutaj bezpośrednio do autora.
Robercie! Rumor, postać którą stworzyłeś i jej losy poruszyły mnie niesamowicie. Historia Andrzeja, która zaczęła się tak beznadziejnie, po to aby potem sięgnąć szczytów szczęścia, a następnie znowu zaprowadzić go na granicę załamania to gotowy scenariusz na genialny dramat.
Tyle ile przeżył ten człowiek, to bagaż doświadczeń do rozdzielenia na kilkanaście osób. Mimo to stworzyłeś bohatera, który podnosił się za każdym razem i do tego każdorazowo z podniesioną głową stawał ponownie do boju.
Czytanie książek to dla mnie też poznawanie nowych bohaterów i pewnym sensie utożsamianie się z nimi. I wiecie co? Polubiłem Rumora – nawet bardzo.
Moi Drodzy, „Rumor” to książka pełna akcji, intryg i emocji. Z akcentem na te ostatnie.
Polecam bardzo mocno.
Wydawnictwo: Wydawnictwo Literackie
Data wydania: 2025-04-09
ZaczytanyGlina
Zło czai się w każdym z nas. Dlatego wszyscy jesteśmy podejrzani.Spokojna podtoruńska wieś i kapryśne lato 2019 roku. Znany pisarz powieści obyczajowych...
Pewne poszlaki widzą tylko ci, którzy stracili ukochanych Mąż i ojciec, Michał Arłak, brutalnie zamordowawszy żonę i córkę, wiesza się w przydomowej...