Chris Carter to jeden z zagranicznych autorów powieści kryminalnych, którego twórczość bardzo cenię. Sięgając po jego książki, doskonale wiem, że na kartach powieści znajdę wszystko, czego oczekuję od dobrze skonstruowanej intrygi kryminalnej. Autor w sposób obrazowy i dosadny kreśli portrety oprawców, z którymi muszą zmierzyć się detektywi z Los Angeles. W jego powieściach nie brakuje brutalnych, wręcz mrożących krew w żyłach opisów zbrodni, co dla mnie, miłośniczki mocnych wrażeń, jest gwarancją dobrej, niezapomnianej lektury.
Detektyw Robert Hunter i jego partner Carlos Garcia po raz czwarty stają w obliczu okrutnego zabójcy. Sprawa nabiera priorytetowego znaczenia, ponieważ ofiarą jest prokurator Derek Nicholson. Najbardziej zdumiewająca w całej zbrodni jest wiadomość pozostawiona przez mordercę. Gdy policja znajduje drugie ciało, a wraz z nim kolejną wiadomość, Hunter zdaje sobie sprawę, że musi się spieszyć z rozwiązaniem zagadki, zanim Rzeźbiarz ukończy swoje dzieło.
„Rzeźbiarz śmierci” to czwarty tom z udziałem moich dwóch ulubionych detektywów, Roberta Huntera i Carlosa Garcíi. Już na wstępie autor serwuje nam sporą dawkę emocji, które przyspieszają bicie serca. Taki początek powieści gwarantuje, że na kolejnych stronach czeka nas lektura pełna mroku, tajemnic i brutalności.
„Rzeźbiarz śmierci” to perfekcyjne połączenie kryminału z thrillerem psychologicznym. Na kartach powieści będziemy świadkami brutalnych, wręcz przerażających morderstw, a jednocześnie autor zabiera nas w głąb ludzkiej psychiki – obnaża przed nami zakamarki umysłu zabójcy, szczegółowo kreśląc, jak rodzi się zło.
Chris Carter bez wątpienia jest dla mnie mistrzem w tworzeniu intrygujących śledztw oraz ciekawych portretów psychologicznych morderców. Wydarzenia z ich życia, które ich kształtują, oraz motywy, którymi się kierują, zawsze są realistyczne i bardzo szczegółowo przedstawione. Autor potrafi zaintrygować czytelnika i stworzyć powieść, która angażuje nas tak mocno, że nie sposób oderwać się od lektury. Genialnie poprowadzone śledztwo, stopniowo budowane napięcie, dynamiczna akcja, która nie zwalnia tempa, a wręcz przeciwnie – w pewnym momencie nabiera takiego rozpędu, że ciężko złapać oddech, mnóstwo zaskakujących zwrotów akcji, które powodują szybsze bicie serca, mrożące krew w żyłach opisy zbrodni przyprawiające o dreszcze i, co najważniejsze – fenomenalnie wykreowani bohaterowie. Jeśli lubicie mocne thrillery psychologiczne z wątkiem kryminalnym, twórczość Chrisa Cartera z pewnością powinna znaleźć się na waszej liście książek do przeczytania. Gorąco polecam!
Wydawnictwo: Sonia Draga
Data wydania: 2016-06-02
Tytuł oryginału: The Death Sculptor
Język oryginału: angielski
Tłumaczenie: Zbigniew Kościuk
Ilona Wolińska
Jeśli zajrzysz do środka, musisz umrzeć. Los Angeles, 5 grudnia - trzy tygodnie do Bożego Narodzenia. Angela Wood, mistrzyni sztuki złodziejstwa kieszonkowego...
Detektyw Robert Hunter musi zmierzyć się ze swoją przeszłością, żeby przechytrzyć najbardziej perfidnego mordercę, z jakim miał do czynienia. W prowincjonalnym...