Jakiś czas temu mieliśmy okazję pracować z książką Lisy Childs "Ucieczka". Tym razem spod pióra autorki wyszła "Ścigana", która troszeczkę łączy się z pierwszą częścią jednak brak znajomości "Ucieczki" nie przeszkadza w rozumieniu części drugiej.
Nadal pierwsze skrzypce odgrywa Halycon Hall- ekskluzywny ośrodek SPA (a może ośrodek odwykowy?) i odwieczne problemy związane z przeszłością tego miejsca. Wiele lat temu - jak i w teraźniejszości znaleziono tam zwłoki. Sprawa tych pierwszych została zamieciona pod dywan, o te kolejne szeryf zacięcie walczy, bo nie wierzy w domniemane samobójstwo. Ciągle na celowniku są właściciele ośrodka, z którymi szeryf od dziecka ma zaburzone relacje.
Do ośrodka przyjeżdża celebrytka Olivia Smith- są to jej fałszywe dane, gdyż ukrywa się przed światem, zwłaszcza przed stalkerem, który od sześciu miesięcy wysyła kobiecie groźby. Czy kobieta zdoła się uchronić przed szaleńcem?
W książce autorka zawarła dwa główne problemy. Pierwszy to wspomniana celebrytka i jej prześladowca oraz sprawa Halycon Hall i tajemnicza śmierć żony szeryfa właśnie w tym ośrodku. Jedni twierdzą, że kobieta targnęła się na życie, inni, że to sam szeryf zrzucił ją z klifu. Gdzie leży prawda? Dwór powstał na ruinach szpitala psychiatrycznego. Chodziły słuchy, że jest to miejsce przeklęte. Być może jest to prawda, skoro kilka osób straciło tam życie w tajemniczych okolicznościach.
W książce mamy do czynienia z kilkoma szczególnymi bohaterami, którzy wnoszą sporo do historii. Szeryf - chce rozwiązać zagadkę kryminalną związaną z jego żoną oraz chce ochronić Olivię Smith. Ogólnie nie ma szczęśliwego życia- stracił wszystko. Stracił żonę. Stracił miłość córki. Jakby tego było mało ktoś kilkukrotnie dybał na jego życie. Kolejna postać, to Olivia- celebrytka uciekająca przed stalkerem oraz Holly- córka szeryfa, zbuntowana nastolatka, która głośno krzyczy o tym jak nienawidzi swojego ojca i ciągle od niego ucieka.
Każda z wymienionych osób wnosi sporo w historię tworząc ją właśnie taką jaka jest. Brzmi pokrętnie ale czytając zrozumiecie o co chodzi.
Według mnie "Ścigana" to thriller psychologiczny z elementami sensacji i romansu. Chociaż tego romansu to nie było "trochę" ale o tym później.
Autorka ogromny nacisk kładła na sferę psychologiczną- wielki plus! Każdego bohatera poznajemy nie tylko od strony fizycznej ale i od strony jego psychiki. Lisa Childs obnażyła każdego z osobna z jego emocji, jego przeżyć. Dowiadujemy się z czym się wcześniej borykał. Wiemy co go ukształtowało.
W historii doszukamy się wielu wątków pobocznych takich jak - ból dziecka krzywdzonego przez rodzica, powielanie błędów wychowawczych, walka z demonami przeszłości, buzujące w człowieku negatywne emocje.
Bogato rozwinięty jest również romans, którego -według mnie- było stanowczo za dużo. Zbyt dużo czasu autorka poświęciła temu wątkowi. I te podchody dwóch dorosłych ludzi -raz się przyciągali raz odpychali, zaś chcieli głębszej relacji za moment nie. No i jeszcze nastolatka ingerującą w tę znajomość- przesyt! Nie przeszkadza mi, gdy w historię jest włączony romans ale jeśli jest on zbalansowany w stosunku do reszty książki- to jest w porządku. Jednak Lisa Childs trochę przedobrzyła z tym tematem.
Pomysł na fabułę jest ciekawy. Interesującym zabiegiem było połączenie dwóch różniących się problemów w jeden. Myślę, że "Ścigana" znajdzie swoich czytelników. Mnie osobiście bardziej podeszła do gustu pierwsza część jednak nie zmienia to faktu, że jeśli wyjdzie część trzecia-a po ostatnich słowach z książki takowa myśl mnie naszła - to również się z nią zapoznam i ocenię.
Czytajcie i dzielcie się opiniami. Która książka -według was jest bardziej interesująca?
Wydawnictwo: Skarpa Warszawska
Data wydania: 2025-04-23
Tytuł oryginału: The Hunted
Wyspa u wybrzeży stanu Maine. Dawny zakład zamknięty zostaje ponownie otwarty jako Halycon Hall. Jednak pomimo wysiłków, by prezentować się jako uzdrowisko...