Okładka książki - Sekret świąt

Sekret świąt

Tom 2 cyklu Zagadkowi Agenci

Święta to przede wszystkim FRAJDA dla dzieci. Smarkate nosy przyklejone do szyby, wyczekujące pierwszej gwiazdki oraz świętego Mikołaja z prezentami. Tak kojarzy mi się ten wigilijny czas - z czasem dziecięcej radości.

W miasteczku, w którym mieszkają Zagadkowi Detektywi przedświąteczny okres nie jest taki wesoły, bowiem z Muzeum Miejskiego znika Filigranowa, wykonana ze srebra Gwiazda, co roku zdobiąca umieszczoną na rynku choinkę. Jej tradycyjne odsłonięcie przez Burmistrza daje sygnał do rozpoczęcia Świąt. Eryk, Roman i Ewa mają niewiele czasu, by odnaleźć skradziony przedmiot i uratować święta. Muszą się śpieszyć, bowiem jeśli gwiazda się nie odnajdzie, na miasteczko i jego mieszkańców spadnie klątwa.

"Sekret świat" to druga część serii dla dzieci o Zagadkowych Agentach. Mamy tu trójkę małoletnich detektywów, stanowiących trzon wszystkich tomów. Wraz z nimi dzieci mogą rozwiązywać zagadki. Jest tu tajemnica, element humorystyczny, jak i wiele nowych, trudnych słów, do przyswojenia. Same zalety: rozwijanie wyobraźni, praca szarych komórek i nauka nowych wyrazów. Polecam.

Informacje dodatkowe o Sekret świąt:

Wydawnictwo: Filia
Data wydania: 2022-10-12
Dodał/a opinię: Dominika Kus

Tagi: Proza (w tym literatura faktu) dla dzieci i młodzieży

Zobacz opinie o książce Sekret świąt

Kup książkę Sekret świąt

Pojedynczy przechodnie szli szybko, dygocąc z zimna. Wydawało się, że atmosfera świąteczna gdzieś się ulotniła i zastąpił ją zwykły zimowy marazm. Znikąd nie dobiegały dźwięki kolęd ani piosenek bożonarodzeniowych, które przecież dało się słyszeć już od ponad miesiąca.

Młodszy z Deryłów miał zwyczaj porządkowania informacji przez mamrotanie ich pod nosem lub relacjonowanie osobom w swoim otoczeniu. Raz usystematyzowane zostawały w jego głowie na zawsze, lecz wymagały tego specyficznego procesu archiwizacji.

Więcej cytatów z tej książki

Cześć, tu Amundsen!
Max Czornyj0
Okładka ksiązki - Cześć, tu Amundsen!

Cześć, tu Amundsen! Roald Amundsen. Są miejsca, dokąd większość ludzi nie wybrałaby się za żadne skarby. Jednymi z nich są bieguny Ziemi. Ja zrobiłem...

Wina
Max Czornyj0
Okładka ksiązki - Wina

Nowy, przerażający thriller autora, który podbił listy bestsellerów TO BYŁ PRAWDZIWY DEMON, MOCARNY POTWÓR. MÓWIĘ WAM, TO BYŁO MONSTRUM. Komisarz Liza...