Było to moje pierwsze spotkanie z twórczością Pani Klaudii. Książka także nigdzie nie przewinęła mi się na social mediach, więc totalnie nie wiedziałam czego się spodziewać. Od początku zostajemy wrzuceni na głęboką wodę. Czytamy opisy i popisy jakie daje uzależniony Dave. Chłopak w mroku, zagubiony, samotny, od lat odrzucany przez rodziców, gnębiony w szkole. Robi ogromną karierę, ma pieniądze, wielki dom i mógłby zdobywać cały świat, a tak naprawdę nie ma nic i zaczyna się staczać. Zaczyna ćpać, dochodzi do przykrych incydentów i w końcu zostaje zmuszony, aby udać się na terapię. Tam poznaje ją Melisę. Dziewczynę z przeszłością, biedną , z ogromną traumą.
💋💞Czy tych dwoje osób może ofiarować sobie szczęście? Czy on wyjdzie z nałogu, a ona pozostanie w trzeźwości? Czy ta historia będzie mieć happy end? Zachęcam do zapoznania się z tą lekturą. Pomimo wagi tematów, które porusza, czyta się ją szybko i dosyć lekko. 💋💞
Porusza jednak wiele tematów od traumy, poprzez uzależnienia, wykorzystanie fizyczne, znęcanie się psychiczne. Pokazuje blaski i cienie szeroko rozumianego biznesu. Jak pieniądze powodują, że w pewnym momencie zaczynamy być odklejeni od rzeczywistości.
Daję duży plus za humor 😁, który się przewijał przez całą książkę. Teksty momentami powalały. Uważam, że autorce udało się zachować balans między realnym opisem osoby w nałogu, bez głaskania, ale także bez uczucia przytłoczenia czytelnika.
Minusem dla mnie jest trochę zbyt idealna postać Melisy. Dave czasami też mnie tak irytował, że miałam ochotę mu dołożyć. Ogólnie są emocje, dobrze się czyta, zakończenie nie rozczarowuje chociaż pewnych rzeczy można się domyślić. Serdecznie polecam.👌
Data wydania: 2023-04-25
Zmowa Ksiazkowa