Trup w mroku z nożem wbitym w serce
Zmienia spokojne życie Anicety.
Teraz liczy się każda sekunda
Przecież jej mama zapadła się pod ziemię.
Ciąg nieprawdopodobnych zdarzeń
Bieg rozpoczyna
Uruchamia się machina domina
Jak spirala ułożone w nim kostki
Przewracają się jedna za drugą.
Miał być raj i odpoczynek
A rozpoczął się wyścig
Tylko nie wiadomo z czym.
Spontaniczne próby rozwiązania sprawy na własną rękę kończą się upadkiem, bólem głowy, ponurymi myślami, kacem nie z tej ziemi i zmianą wyglądu w postaci opuchlizny.
Pinduś straszył marą we śnie i na jawie.
A ilość nieszczęść na minutę przerosło najśmielsze oczekiwania Anicety.
Co się stało z jej dawnym poukładanym życiem?
Przecież była cenionym mówcą pogrzebowym i wiodła spokojne życie wraz z mężem, i nawet jeśli ich życie obracało się wśród umarlaków, to było jej z tym dobrze.
Autorka prowadzi nas lekkim piórem pośród śmiertelnych niebezpieczeńst czyhajacych w ukryciu. Nudne życie może się zmienić w chwili, której się nie domyślamy.
Jest trup, jest zniknięcie, jest zagadka.
A słowa płyną niczym rwąca rzeka i zabierają nas po drodze. I jest to podróż, która raduje serce, a z ust nie schodzi uśmiech.
Takiej historii potrzebowałam. Rozluźniającej, dającej promyk słońca na te ponure szarości.
Imiona w książce są rzadko spotykane i wnoszą wartość dodaną czytanym przygodom.
Kto lubi komedie kryminalne ten się nie zawiedzie.
Wydawnictwo: Lucky
Data wydania: 2025-05-05
anatomiaemocji
Życie jej raczej nie rozpieszcza, rodzina również. Los ma dla niej same przykre niespodzianki. Nieszczęścia mnożą się i dzielą, sumują i rozmnażają...
Małżeństwo Krzysztofy i Waldemara wydaje się szczęśliwe i spełnione, a wisienką na torcie ma być ich wspólny wyjazd do czeskiej Pragi z okazji 15. rocznicy...