„Sprawy kobiece to skupienie na rodzinie, męskie - interes świata.”
Wszyscy, którzy są tutaj ze mną od jakiegoś czasu dobrze wiedzą, że uwielbiam książki z silnymi kobietami w roli głównej. Z całą pewnością do bohaterek takich musimy zaliczyć Antoninę - główną bohaterkę powieści „Siostra Wirtuoza” Agnieszki Lis.
„Siostra wirtuoza” to dość mocno rozbudowana powieść, gdzie z jednej strony otrzymujemy mocno rozbudowany wątek biograficzny i rodzinny rodziny Paderewskich, a z drugiej przyglądamy się historii powstań i wojen, które miały miejsce w naszym kraju.
Autorka napisała doskonałą powieść, gdzie poznajemy obraz Ignacego Jana Paderewskiego widziany oczami jego siostry. Kobiety niezwykle utalentowanej, ale żyjącej w cieniu sławy swojego brata. Pani Agnieszce udało się tutaj ukazać prawdziwe emocje. Dokładnie czujemy żal i smutek Antoniny, która nie do końca godziła się ze swoim losem i brakiem możliwości rozwoju własnych możliwości. Jednak obok tych emocji widzimy także wielką miłość do brata, najszczersze oddanie i gniew na ludzi, którzy nie wierzyli w jego talent. Możemy także przyjrzeć się jak żyli ludzie w tamtych czasach i jak ich warunki zmieniały się z dnia na dzień w obliczu wojny.
Prócz Paderewskich możemy spotkać tutaj kilka innych znanych nazwisk, a nawet na naszych oczach mają miejsce wielkie sprawy pod względem politycznym. Także jak widzicie Pani Agnieszka sprawiła, że czytając jej książkę naprawdę nie da się nudzić, a połączenie ze sobą tak wielu tematów wypadło genialnie.
Jednak nie możemy zapominać, że w „Siostrze wirtuoza” chodzi przede wszystkim o siostrę. Chodzi o kobiety, które mają wiele twarzy i jedne walczą o siebie, a inne pomimo cierpienia pozostają w cieniu i trwają u boku sławnych mężów, kochanków i braci. Zdecydowanie polecam!
Wydawnictwo: Skarpa Warszawska
Data wydania: 2023-01-11
ktomzynska
Igor trafia do szkoły z internatem. Jest skryty i unika ludzi. Gdy otrzymuje od wujka swój pierwszy aparat fotograficzny odkrywa pasję, która...
Katolicki ksiądz, Kazimierz, jest wśród swoich parafian bardzo szanowany. Nie tylko czyni kapłańską posługę, jest także powiernikiem wiernych i zwyczajowo...