Okładka książki - Skóra na niedźwiedziu

Skóra na niedźwiedziu

W KRZYWYM ZWIERCIADLE

"Skóra na niedźwiedziu" to pierwsza część cyklu Agaty Bizuk zatytułowanego "Potomkowie", którego byłam bardzo ciekawa już od jakiegoś czasu. Liczyłam na łatwą, lekką i przyjemną rodzinną opowieść z humorem i taką właśnie otrzymałam.

Poznajcie zatem rodzinkę Kręciszów - seniorka rodu to 75-letnia Ingrid, kobieta z charakterem, nieco ekscentryczna, ale rzutka i młoda duchem. Jej ostry umysł i cięty język odgrywają ogromną rolę w kreowaniu rzeczywistości. Ingrid jest wdową po Henryku, mieszka w przedwojennej willi Wandzia w Szczawnie Zdroju i póki co świetnie sobie radzi. Innego zdania są jej dorosłe dzieci - Janusz, Robert, Dagmara i Paulina, które zacierają ręce na przyszły spadek. Synowie i córki już jakiś czas temu założyli swoje rodziny i zmagają się z niełatwą codziennością. Ingrid doczekała się siedmiorga wnucząt i to z nimi, nie z dziećmi, ma najlepsze relacje. Potomkowie pojawiają się u matki cyklicznie raz w miesiącu, by sprawdzić jak seniorka się miewa, ale ich wspólnym celem jest rywalizacja o... majątek Ingrid.

Historia Kręciszów bardzo przypadła mi do gustu. Lekka i przyjemna w odbiorze, sporo humoru, elementy groteski i bardzo charakterystyczni bohaterowie - to wszystko sprawia, że poznawanie historii tej rodziny to czysta przyjemność.

Prym wiodą tu przede wszystkim dwie, młode duchem starsze panie - Ingrid i jej przyjaciółka Jadwiga - obie wyjątkowe i nie do podrobienia. Ich spotkania przy kieliszeczku nalewki własnej roboty, kąśliwe dysputy i chęć zaprzyjaźnienia się z odkryciami cywilizacji budzą podziw i wywołują uśmiech na twarzy. Próby oswojenia Facebooka, czy Instagrama oraz dokonywanie zakupów internetowych wypadają dość zwyczajnie przy surfowaniu po platformie Tindera i zachwycaniu się męskimi bicepsami. Uwielbiałam też momenty irytacji starszej pani, kiedy Ingrid płynnie i niespodziewanie przechodziła na śląską gwarę. Muszę przyznać, że niektóre sytuacje wywoływały u mnie salwy śmiechu. Okazuje się, że na emeryturze też można używać życia i dobrze się bawić, ale to zależy przede wszystkim od nastawienia.
Tymczasem jeśli chodzi o potomków Ingrid to tutaj sprawy mają się nieco inaczej. Każde z dzieci seniorki tkwi w mniej lub bardziej skomplikowanej relacji i do szczęścia sporo im brakuje. Mamy więc całą masę poważnych problemów, w które obfituje życie - zdradę, egoizm, problemy wychowawcze, toksyczną relację, pracoholizm, brak zrozumienia, pazerność i rywalizację.

Autorka świetnie nakreśliła obraz zmian pokoleniowych i międzyludzkich relacji. Historia jest realistyczna, choć niektóre zachowania i poglądy, podobnie jak cechy osobowościowe postaci zostały delikatnie wyolbrzymione, nieco mocniej zaakcentowane. Należy jednak pamiętać, że "słowa mają wielką moc, bez względu na to, ile jest w nich prawdy".

"Skóra na niedźwiedziu" to taka nieco pokręcona opowieść z morałem, która ma w sobie pewną swojskość. Z zainteresowaniem śledzimy losy bohaterów i przez cały czas zastanawiamy się, czym jeszcze nas zaskoczą. Akcja biegnie szybko i na pewno nie będzie nudno. Czytamy, analizujemy, wyciągamy wnioski, ale przede wszystkim bardzo dobrze się bawimy.

Z przyjemnością sięgnę po kolejne tomy cyklu. Już się zastanawiam, co nowego wydarzy się u Kręciszów i jakie pomysły będą wcielać w życie moje ulubione seniorki. Druga część zatytułowana "Do grobowej deski" czeka na półce na przeczytanie.

Informacje dodatkowe o Skóra na niedźwiedziu:

Data wydania: 2024-03-27
Język oryginału: Polski
Dodał/a opinię: Poczytajka

Zobacz opinie o książce Skóra na niedźwiedziu

Kup książkę Skóra na niedźwiedziu

Nic za darmo
Agata Bizuk0
Okładka ksiązki - Nic za darmo

Czasami chciałoby się cofnąć czas. Trzeba jednak uważać o co prosi się los, bo w życiu nie ma nic za darmo. Mąż Mai zginął w wypadku samochodowym. Kobieta...

Do grobowej deski
Agata Bizuk0
Okładka ksiązki - Do grobowej deski

Autorka ponownie zaprasza nas do willi Wandzia położonej w malowniczym Szczawnie-Zdroju. Ingrid Kręcisz jak zwykle gasi rodzinne pożary, a jej relacje...