„Ślubna katastrofa” Urszuli Gajdowskiej to ciepła, pełna humoru i pozytywnej energii powieść obyczajowa, która udowadnia, że droga do szczęścia rzadko bywa prosta. To historia o drugich szansach, rodzinnych relacjach i miłości, która potrafi odnaleźć nas nawet wtedy, gdy wydaje się, że najlepsze chwile mamy już za sobą.
Główną bohaterką książki jest Agata, która po burzliwym rozwodzie wraca w rodzinne strony, próbując na nowo poukładać swoje życie. Los ponownie stawia na jej drodze Pawła – przyjaciela z dzieciństwa i pierwszą miłość. Między bohaterami szybko odżywają dawne uczucia, a decyzja o ślubie wydaje się naturalnym krokiem. Jednak zamiast spokojnych przygotowań do uroczystości, zakochani muszą zmierzyć się z serią nieporozumień, rodzinnych ingerencji i zabawnych komplikacji. Byli partnerzy próbują pokrzyżować ich plany, zwierzęta wprowadzają niemałe zamieszanie, a ekscentryczna ciotka Honorata dokłada do tego wszystkiego własną dawkę chaosu. Równocześnie rozwija się drugi, równie interesujący wątek – relacja Gabrysi i Kaspiana, dzieci głównych bohaterów, których burzliwe emocje mogą wpłynąć na losy całej rodziny.
Akcja powieści została osadzona we współczesnych realiach, w niewielkiej społeczności, gdzie niemal każdy zna każdego. To właśnie kameralna atmosfera małego miasta lub prowincji nadaje historii wyjątkowego uroku. Autorka pokazuje świat bliskich relacji, rodzinnych spotkań i sąsiedzkich komentarzy, tworząc miejsce, do którego czytelnik szybko się przywiązuje. Nie znajdziemy tutaj wielkomiejskiego pośpiechu – zamiast tego otrzymujemy ciepły obraz codzienności, w której najważniejsze są więzi między ludźmi.
Bohaterowie są bez wątpienia jednym z największych atutów tej powieści. Agata wzbudza sympatię swoją dojrzałością i pragnieniem odnalezienia spokoju po trudnych doświadczeniach. Paweł natomiast jest postacią ciepłą, troskliwą i cierpliwą, co sprawia, że łatwo zrozumieć, dlaczego Agata ponownie otworzyła przed nim swoje serce. Na uwagę zasługują również bohaterowie drugoplanowi. To oni w dużej mierze odpowiadają za humor obecny w książce. Szczególnie zapadają w pamięć ciotka Honorata oraz zwierzęcy „bohaterowie”, którzy wielokrotnie wywołują uśmiech na twarzy.
Choć fabuła obfituje w komiczne sytuacje, autorka nie zapomina o emocjach. W książce odnajdziemy wzruszenie, niepewność, nadzieję, radość i miłość. Podczas lektury często towarzyszył mi uśmiech, ale były również momenty refleksji nad tym, jak trudno czasem zaufać po życiowych rozczarowaniach i jak wiele odwagi wymaga podjęcie decyzji o rozpoczęciu wszystkiego od nowa. Historia Agaty i Pawła pokazuje, że szczęście nie zawsze przychodzi łatwo, ale warto o nie walczyć.
Styl Urszuli Gajdowskiej jest lekki, swobodny i bardzo przyjemny w odbiorze. Autorka umiejętnie łączy humor z bardziej emocjonalnymi momentami, dzięki czemu książka nie jest ani przesadnie poważna, ani zbyt błaha. Dialogi brzmią naturalnie, a tempo wydarzeń sprawia, że kolejne strony czyta się z prawdziwą przyjemnością. Szczególnie dobrze wypadają sceny humorystyczne, które dodają historii lekkości i sprawiają, że trudno się przy niej nudzić.
„Ślubna katastrofa” to powieść skierowana przede wszystkim do miłośników literatury obyczajowej i romansów. Spodoba się czytelnikom, którzy cenią historie o drugich szansach, rodzinnych relacjach i bohaterach zmagających się z codziennymi problemami. To także świetna propozycja dla osób szukających lekkiej, poprawiającej nastrój lektury, która jednocześnie niesie ze sobą ważne przesłanie.
„Ślubna katastrofa” to pełna ciepła, humoru i emocji opowieść o miłości, rodzinie oraz odwadze potrzebnej do rozpoczęcia nowego rozdziału w życiu. Urszula Gajdowska stworzyła historię, która bawi, wzrusza i przypomina, że nawet największy chaos może prowadzić do czegoś pięknego. Z przyjemnością polecam tę książkę wszystkim czytelnikom poszukującym lekkiej, ale jednocześnie wartościowej powieści obyczajowej.
Wydawnictwo: Szara Godzina
Data wydania: 2026-05-19
Małgorzata Styczeń
Wiosna, 1835 r. Helena, najmłodsza córka hrabiny Modlińskiej, nie jest tak zdeterminowana i odważna jak siostry, Eliza i Zofia. Kiedy jednak otrzymuje...
Luiza, młoda nauczycielka warszawskiej pensji dla dziewcząt, spędza lato w majątku baronostwa Lubienieckich, sąsiadującym z dworem Horodyńskich. W trakcie...