Okładka książki - Spalona za czary. Historia Triny Papisten

Spalona za czary. Historia Triny Papisten

Jak wielki strach musi ogarnąć ludzi, by dobrą, pomagającą innym kobietę uznać za służkę diabła i skazać ją na śmierć?

Już sam tytuł książki „Spalona za czary” nie pozostawia złudzeń, jak zakończy się ta historia, a jednak od pierwszych stron czułam ogromną potrzebę poznania losów Katarzyny Zimmermann. Chciałam zobaczyć, co doprowadziło do tak niewyobrażalnej tragedii i jak wyglądało życie kobiety, która padła ofiarą ludzkiej nienawiści, zabobonów i ślepego strachu. Ta książka przyciągnęła mnie do siebie natychmiast, zarówno tytułem, jak i okładką, która idealnie oddaje mroczny, ciężki klimat tej opowieści. Uwielbiam historie osadzone w dawnych wiekach, bo mają w sobie coś niezwykle magicznego i fascynującego. Z jednej strony zachwycają klimatem, a z drugiej przerażają tym, jak kiedyś wyglądało życie ludzi i jak łatwo można było zniszczyć drugiego człowieka.

Patrycja Pelica zabiera nas do siedemnastowiecznego Słupska, gdzie mieszkańcy żyją w ciągłym lęku przed plagami, chorobami i wszystkim, czego nie potrafią wyjaśnić. W takich czasach bardzo łatwo było znaleźć winnego. Wystarczyło się wyróżniać. Trina Papisten była zielarką, kobietą inteligentną, pomocną i posiadającą wiedzę, której inni nie rozumieli. Leczyła ludzi, pomagała im z dobroci serca, jednak to właśnie stało się początkiem jej dramatu. Autorka pokazuje, jak cienka była granica między szacunkiem a nienawiścią. Wystarczył szept, plotka, jedno oskarżenie, by człowiek stał się potworem w oczach tłumu.

Najbardziej poruszało mnie to, że ta historia oparta jest na faktach. Czytając, miałam świadomość, że takie kobiety naprawdę istniały. Ginęły tylko dlatego, że były mądrzejsze, znały się na ziołach albo po prostu były inne. To dodawało tej książce jeszcze większego ciężaru emocjonalnego. Momentami aż trudno było uwierzyć, jak okrutni potrafili być ludzie. Szczególnie mocno przeżywałam sceny narastającej nienawiści wobec Triny oraz chwile związane z Basztą Czarownic. Autorka tak realistycznie oddała atmosferę tamtych czasów, że miałam wrażenie, jakbym sama znajdowała się pośród tych uliczek pełnych strachu, osądów i nieufnych spojrzeń.

Bardzo podobało mi się również pokazanie relacji Triny z Andreasem. W tej brutalnej historii ich miłość była czymś niezwykle delikatnym i prawdziwym. To właśnie takie momenty dawały oddech pomiędzy bólem, niesprawiedliwością i narastającym napięciem. Z ogromnym zainteresowaniem śledziłam też relację bohaterki z młodą Emmą. Ta więź pięknie pokazywała, jak wielkie serce miała Trina i jak bardzo pragnęła pomagać innym mimo odrzucenia.

Patrycja Pelica stworzyła powieść niezwykle emocjonalną, bolesną i skłaniającą do refleksji. Podczas czytania towarzyszył mi smutek, złość, bezsilność, ale też ogromne współczucie dla kobiet, które żyły w takich czasach. Ta książka pokazuje, do czego może doprowadzić fanatyzm, strach i zbiorowa nienawiść. Pokazuje też, jak łatwo ludzie niszczą tych, których nie rozumieją.

„Spalona za czary” to historia, która zostaje w głowie na długo po przeczytaniu ostatniej strony. Dla mnie największą siłą tej książki był jej klimat, autentyczność i emocje, które wręcz wylewały się z każdej strony. Jeśli lubicie powieści historyczne oparte na faktach, pełne bólu, niesprawiedliwości i prawdziwych ludzkich dramatów, to koniecznie sięgnijcie po tę książkę. To nie jest lekka historia, ale zdecydowanie taka, którą warto poznać.

Informacje dodatkowe o Spalona za czary. Historia Triny Papisten:

Kup książkę Spalona za czary. Historia Triny Papisten

Ritterowie
Patrycja Pelica0
Okładka ksiązki - Ritterowie

W pruskim Allenstein czas się zapętla i kluczy. W luterańskim zborze pachnie kawa, ceni się ciężką pracę, a dobry duch domostwa, pastor Martin Ritter,...

Namaluj mnie
Patrycja Pelica0
Okładka ksiązki - Namaluj mnie

Wiemy o innych tyle, ile nam pozwolą. Rok 1995. Do klasy maturalnej Liceum Plastycznego w Supraślu dołącza nowa uczennica. O Idzie nikt nie wie nic pewnego...