Okładka książki - Spalona za czary. Historia Triny Papisten

Spalona za czary. Historia Triny Papisten

#współpracareklamowa z #patrycjapelica

📚„Spalona za czary. Historia Triny Papisten”, Patrycja Pelica, Wydawnictwo Replika

Czytaliście kiedyś powieść historyczną o polowaniu na czarownice opartą na faktach? Ja do tej pory nie miałam okazji. Wiedziałam, że nowość od Patrycji Pelicy dostarczy mi wielu emocji, ale nie sądziłam, że będą one aż tak silne.

„Spalona za czary...” to niezwykle emocjonująca historia Triny Papisten – Katarzyny Zimmermann oraz wielu podobnych do niej kobiet, które zostały posądzone o czary, okrutnie torturowane i zabite w imię społecznej nienawiści, zabobonów i ludzkiej zazdrości. Akcja powieści rozgrywa się w XVII-wiecznym Słupsku, nawiedzonym przez zarazy i niszczycielskie zjawiska atmosferyczne. Ludzie, szukając winnych, skierowali oskarżenia przeciwko Trinie – kobiecie inteligentnej, skromnej i wyróżniającej się na tle innych mieszkańców. Wystarczyła plotka i fałszywe oskarżenie zazdrosnego mężczyzny, by jej życie legło w gruzach. Czy miłość, która łączy Trinę i jej męża, przetrwa tę tragedię? I ile jeszcze niewinnych kobiet będzie musiało cierpieć, zanim świat zrozumie swój błąd?

To, co najbardziej chwyciło mnie w tej historii, to jej klimat – mroczny, duszny i niebezpieczny. Klimat przepełniony strachem, nieufnością i fałszem. W jednej chwili ludzie pukają do twoich drzwi, prosząc o pomoc. Uzdrawiasz chorych, pomagasz przyjść na świat ich dzieciom, a już chwilę później jesteś wytykana palcami, szykanowana, pojmana i torturowana. Tylko dlatego, że znasz się na zielarstwie, jesteś inteligentna, choć kobietom rzekomo nie wypada takie być, i swoją postawą zagrażasz mężczyznom sprawującym władzę. W oczach kościoła i tutejszych księży stajesz się służką szatana, która chce zniszczyć świat. Od tej chwili żadna kobieta nie może czuć się bezpiecznie. I ten strach pozostaje z czytelnikiem aż do końca tej historii.

Autorka w bardzo przemyślany sposób buduje tutaj napięcie. Początkowo dokładnie poznajemy Trinę i jej męża, ich codzienność, miłość, wzajemne wsparcie oraz innych bohaterów. Wszystko toczy się spokojnie i naturalnie, by z czasem ustąpić miejsca niechęci, plotkom i zazdrości mieszkańców o Trinę – jej urodę, szczęście, wiedzę, zdolności i wyjątkowość. Dochodzi do oskarżenia i skazania, ale to dopiero początek jej cierpienia. W tym momencie emocje sięgają zenitu. Czytelnik odczuwa szok, przerażenie i niedowierzanie, całym sercem współczując naszej bohaterce i innym kobietom, które spotkał podobny los. Przez cały czas miałam nadzieję na szczęśliwe zakończenie, ale go tutaj nie ma. Bo prawdziwe zło nie kryje się w czarach, lecz w głupocie, zazdrości i fałszu ludzi, którzy manipulują zacofanym społeczeństwem, wykorzystując do tego religię, zabobony i swoją władzę.

Pelica nie próbuje wybielać bohaterów ani realiów tamtych czasów. Opisuje je takimi, jakie były, rzetelnie, bez koloryzowania, ale jednocześnie z dużym wyczuciem. Tam jednak, gdzie trzeba, nie cofa się przed brutalnymi i boleśnie prawdziwymi opisami tortur, którym poddawano niewinne i bezbronne kobiety. A ci, którzy wydawali te rozkazy, nie mieli żadnych skrupułów, by bezgranicznie zadawać ból innym, bo mogli i mieli na to przyzwolenie.

Język narracji jest prosty, ale jakże obrazowy i dlatego ta powieść wywołuje tak silne odczucia. Pozostają one z czytelnikiem jeszcze długo po zakończeniu lektury i skłaniają go do refleksji. Bo jak cienka jest granica między dobrem a złem, życzliwością a fałszem, wiedzą a zaślepieniem, wiarą a fanatyzmem czy sprawiedliwością a bezprawiem? Granica, którą łatwo przekroczyć, ale jej konsekwencje mogą okazać się niszczące.

Jeżeli macie ochotę na trudną, aczkolwiek bardzo klimatyczną powieść, gwarantującą poruszające emocje, opartą na faktach historię o potworach w ludzkich skórach oraz o kobietach, które odważyły się być inteligentne, to „Spalona za czary. Historia Triny Papisten” od Patrycji Pelicy będzie do tego wprost idealna. Z czystym sercem polecam ją każdemu!

Moja ocena: 10/10.

Kup książkę Spalona za czary. Historia Triny Papisten

Wszystkie kolory życia
Patrycja Pelica0
Okładka ksiązki - Wszystkie kolory życia

„Wszystkie kolory życia” to oparta na faktach opowieść o dojrzewaniu. Czternastoletnią Zuzię zaskakuje II wojna światowa, przynosząca „innych”...

Ritterowie
Patrycja Pelica0
Okładka ksiązki - Ritterowie

W pruskim Allenstein czas się zapętla i kluczy. W luterańskim zborze pachnie kawa, ceni się ciężką pracę, a dobry duch domostwa, pastor Martin Ritter,...