"Starość” to kolejna po "Młodości" i "Dorosłości" książka stworzona przez duet pisarsko-ilustratorski, Linn Skåber i Lisę Aisato. Tym razem przenikamy do świata osób starszych, których punkt widzenia na otaczającą rzeczywistość, dla młodszych pokoleń jest wciąż zagadką. Ta książka odpowiada na wiele pytań związanych ze starością, zaspokaja ciekawość, przywołuje na twarz uśmiech, ale przede wszystkim wzbudza szacunek dla seniorów, których życie w podeszłym wieku nie zawsze jest usłane różami.
Lisa Skåber w swoich tekstach prezentuje różne odcienie starości. Dla jednych będzie to czas, w którym żyje się już tylko wspomnieniami, one podtrzymują przy życiu, są taką podwaliną dalszej egzystencji. Dla drugich bycie seniorem to początek prawdziwego, wolnego życia pozbawionego ograniczeń. Bohaterowie książki mają różne podejście do swojego wieku, niektórzy widzą w nim same pozytywy, a z kolei inni otoczeni są smutkiem, kiedy uświadamiają sobie, że ich przyjaciół nie ma już na świecie.
Starość może być szczęśliwa, może być przerażająca, smutna, samotna, w pełni sił witalnych, ale też w chorobie, można ją przeżyć w otoczeniu bliskich, ale też we własnym towarzystwie. To okres w życiu człowieka, na który zarówno nie ma się wpływu, jak i ma. Czy my sami możemy zaplanować swoją starość? Moim zdaniem nie. To chyba najbardziej nieprzewidywalny okres w życiu człowieka, jaki istnieje.
Dzięki tej książce trzeci raz mogłam doświadczyć tego piękna, jakim jest zatracanie się w piórze Skåber i towarzyszących jej tekstom, grafikach. Te książki są niesamowicie piękne pod każdym względem.
Nie jest to książka smutna, to połączenie nostalgii i refleksji oraz szczere opowieści o tym, jak to jest przeżywać starość, która do najłatwiejszych nie należy, ale można dostrzec w niej też dobro i pozytywne strony. Wzruszająca i otwierająca serce na inność, która powinna być czymś naturalnym, a tymczasem my wciąż uczymy się starości, do której przygotowujemy się przez całe życie.
Wydawnictwo: Wydawnictwo Literackie
Data wydania: 2024-08-28
Tytuł oryginału: Til oss fra de eldste
Ilustracje:Lisa Aisato
zaczytania
Dorosłość... Kończymy szkoły, pozostawiamy w tyle chaos dorastania, pozbywamy się znienawidzonych pryszczy, zapominamy o szaleństwach młodości. Przed nami...
Wyrazisty, przejmujący i prawdziwy głos nastolatków spisany przez Linn Skaber, z niezwykłymi ilustracjami Lisy Aisato. Nie sposób przejść obok niego obojętnie...
"(...) pewnego dnia, kiedy ogarnie cię taka ciemność, że pomyślisz: teraz już tylko siąść i płakać, być może właśnie wtedy dostrzeżesz smugę światła daleko przed sobą. I to, co teraz wydaje się końcem świata, okaże się najlepszą rzeczą, jaka ci się w życiu przytrafiła."