Okładka książki - Strażniczka słońca

Strażniczka słońca

Tom 2 cyklu Kwartet sezonowy (M. Lunde)

Gdy przeczytałam rozmowę głównej bohaterki Lili z jej dziadkiem, przed jej wyprawą, już wiedziałam kto jest Strażniczką Słońca. Choć żadne z nich wprost tego nie powiedziało, a do końca historii zostało jeszcze 70 stron, ja czułam przeszywającą i lekko paraliżującą pewność. ☀️

Do tego fragmentu wszystko jest zagadką. Czytasz i co chwila stawiasz nowe pytania. O co tu chodzi? Co to za dziwny i tajemniczy świat? Czemu wiecznie pada? Dlaczego dziadek zabrania wchodzić do szklarni? Dokąd prowadzi mroczna ścieżka w lesie? Gdzie jest słońce? A gdy je w końcu odnajdujesz, to dlaczego właśnie tu?

Może ktoś z Was, kto czytał tą powieść domyślił się wcześniej, jednak dla mnie kluczowym był rozdział 17, w którym wszystkie elementy układanki zaczęły składać się w jedną całość. To co jednak odkrywasz nie napawa radością. Jest do bólu prawdziwe. Smutne. Przerażające. Mimo to czuję i rozumiem Strażniczkę Słońca. Wiem czemu tak postąpiła i dlaczego pękło jej serce. 🖤

Ta historia ma jednak szczęśliwe zakończenie. Bo po nawet największej ulewie wychodzi w końcu słońce. Po zimie przychodzi wiosna, a serce które wydawało się martwe, odżywa. 💚

Jest nadzieja...

Więcej nie zdradzę. Musicie sami przeżyć tą opowieść. Gwarantuję, że zostanie w Was na długo.

Informacje dodatkowe o Strażniczka słońca:

Tłumaczenie: Milena Skoczko
Ilustracje:Lisa Aisato
Dodał/a opinię: mamaczytatuwima

Tagi: dla dzieci

Zobacz opinie o książce Strażniczka słońca

Kup książkę Strażniczka słońca

Czas zatrzymany
Maja Lunde0
Okładka ksiązki - Czas zatrzymany

Świat, w którym nikt nie umiera ani się nie rodzi. Czy jesteśmy na to gotowi? W zwykły czerwcowy wtorek czas się zatrzymał. Dla Jenny, która znajduje...

Sen o drzewie
Maja Lunde0
Okładka ksiązki - Sen o drzewie

Historia pszczół, Błękit, Ostatni i Sen o drzewie: kwartet klimatyczny Mai Lunde już w komplecie! Świat po katastrofie. Czy ludzkość przetrwa? I czy rośliny...