Okładka książki - Strażniczka spalonych książek

Strażniczka spalonych książek

Nałogowo wręcz zaczytuję się w powieściach z II wojną światową w tle. A gdy w książkach pojawia się też motyw książek, bibliotek, literatury to już niewiele potrzeba mi do szczęścia. Nie będę czekać do końca recenzji dlatego już na początku wyznam szczerze:

"STRAŻNICZKA SPALONYCH KSIĄŻEK" MNIE ZACHWYCIŁA! 💕

"Wojna odarła ich z tych wszystkich drobnych rzeczy i wyolbrzymiła to, co zostało. Nie było drobnych nieporozumień i niewielkich uroczystości. Były wyłącznie miłość i nienawiść, strach i odwaga, poezja i zagłada, wszystko jeszcze bardziej intensywne przez ten kontrast. Tego, co pośrodku, już nie było."

Trzy miasta: Berlin, Paryż i Nowy Jork.
Trzy kobiety, które połączyły książki i wojna.

Hannah to Żydówka pracująca w Bibliotece Spalonych Książek.
Althea jest odnosząca sukcesy pisarka.
A Vivian - działaczką społeczną i organizatorką wysyłki książek dla walczących żołnierzy.

Brianna Labuskes opowiada przepiękną, mądrą i wzruszającą historię o silnych i odważnych kobietach, które stają w obronie książek i literatury bo tam gdzie niszczone są książki pojawia się bestialstwo i upadek człowieka.

Akcja powieści rozciąga się od lat 30. XX wieku po rok 1944. Hannah i Althea poznają się przed wojną i są świadkami rodzącego się nazizmu i jego niebezpieczeństw. Odczuwają na własnej skórze bezwzględność brunatnych koszul, widzą jak niszczona jest kultura, odbierana wolność czy nawet życie tym, którzy im się przeciwstawią. Nasze bohaterki nie chcą być bezczynne i postanawiają działać w ruchu oporu. Rodzi się między nimi uczucie, fascynacja - coś zupełnie nowego, nieznanego ale jakże ekscytującego dla Althei. Niestety ich znajomość zostanie wystawiona na próbę ...

Trzecią bohaterkę, Viv poznajemy, gdy próbuje walczyć z ograniczeniami, które chce wprowadzić senator Robert A. Taft. Amerykański rząd szukając oszczędności zabiera się za znaczne ograniczenie wysyłanych książek na front. Vivian nie może na to pozwolić bo doskonale zdaje sobie sprawę jak bardzo żołnierze czekają na paczki z lekturami i jak dzięki temu udaje im się przetrwać.

Losy tych trzech bohaterek splotą się w odpowiednim miejscu i czasie ale zanim to nastąpi śledzimy ich pojedyncze historie. Nie brakuje tu miłości, romantyzmu, jest miejsce na uczucia ale też na dramatyczne wydarzenia, tragizm postaci i zdradę.

"Strażniczka spalonych książek" to powieść z reprezentacją osób LGBTQ+, z pięknym i subtelnym wątkiem wlw. Dodatkowo bardzo ciekawie poprowadzony jest motyw książkowy, który zrozumie każdy miłośnik książek. Mamy tu do czynienia z ratowaniem książek, a autorka pokazuje jak ważną rolę potrafią odkrywać książki w różnych okolicznościach, pojawiają się też konkretne tytuły np. "Alicja w krainie czarów", które też mają pewne znaczenie dla fabuły.

Wszystko w tej książce gra, pasuje, historia wydaje się przemyślana i historycznie dopracowana. To jedna z tych wyjątkowych powieści, które znajdą swoje miejsce w mojej topce 2023 roku. Gorąco polecam ❤️.

Informacje dodatkowe o Strażniczka spalonych książek:

Wydawnictwo: WAM
Data wydania: 2023-10-25
Tytuł oryginału: THE LIBRARIAN OF BURNED BOOKS
Dodał/a opinię: pannamelancholia

Tagi: Literaturoznawstwo - dramat

Zobacz opinie o książce Strażniczka spalonych książek

Kup książkę Strażniczka spalonych książek

Czego nie widać
Brianna Labuskes0
Okładka ksiązki - Czego nie widać

Gretchen... Coś ty zrobiła? Doktor Gretchen White, specjalistka w dziedzinie psychologii i kryminologii, najlepsza konsultantka bostońskiej policji,...

Podejrzana
Brianna Labuskes0
Okładka ksiązki - Podejrzana

Psycholog i kryminolog dr Gretchen White jest specjalistką w dziedzinie antyspołecznych zaburzeń osobowości i przestępstw z użyciem przemocy. Pomogła detektywowi...