Okładka książki - Strażniczki moralności

Strażniczki moralności

“Trzeba nam nauczyć się odchodzić od tych, którzy nie doceniają tego, że jesteśmy”.

Jaga Branson – na pozór kobieta spełniona. W życiu prywatnym ma wiele powodów do radości: szczęśliwy związek, pełną ciepła relację z córką, poczucie stabilności. Tworzą rodzinę, o jakiej wielu marzy. Również zawodowo odniosła sukces – ceniona psycholożka, autorka bestsellerowych poradników, na co dzień wspierająca innych. A jednak… za tą fasadą kryje się bolesna rana. Dzieciństwo Jagi było naznaczone cierpieniem. Największy ból zadała jej osoba, która powinna kochać i chronić – matka. To ona raniła najmocniej, odrzucała, osądzała, sprawiała, że córka czuła się niegodna. Codziennością były złośliwe komentarze i wieczne poczucie bycia „nie dość dobrą”. A samozwańcze strażniczki moralności – przyjaciółki matki – dolewały oliwy do ognia, pozwalając sobie na ocenę każdego kroku Jagi. Jak nauczyć się żyć, gdy brakowało miłości tam, gdzie być powinna?

Autorka snuje historię w sposób przemyślany i dopracowany, prowadząc nas przez sieć sprzecznych uczuć. Fabuła nie pozwala oderwać się ani na chwilę – to opowieść, która budzi niepokój, wzrusza i zachwyca. A styl? Lekki, płynny, subtelny – prawdziwa przyjemność czytania. Autorka czaruje słowem, umiejętnie oddaje emocje, wewnętrzne rozterki i porywy serca. Bohaterowie – wyraziści, zwyczajni, a jednak nietuzinkowi – jak ludzie, których mijamy każdego dnia. Autorka tworzy galerię barwnych, autentycznych charakterów, z mocnym psychologicznym rysem.

Powieść, która zaskakuje, trzyma w niepewności i pokazuje, że nic nie jest tak proste, jak na początku mogłoby się wydawać. To historia o trudnym dzieciństwie, które cieniem kładzie się na dorosłość. O tym, jak ciężko odciąć się od toksycznej przeszłości, od bólu odrzucenia i wiecznej krytyki. O relacji matki i córki – tej najważniejszej, a jednak najboleśniejszej. O samotności, niezauważeniu, o hejcie, manipulacji i psychicznej przemocy. Ale też o sile – tej wewnętrznej, która potrafi podnieść z dna i sprawić, że zaczniemy od nowa.

Czy wszystko da się wybaczyć?

To mądra, przejmująca, trudna i głęboko emocjonalna opowieść. Zmusza do refleksji, długo zostaje w sercu. Polecam z całego serca! Tatiasza i jej książki :)

Informacje dodatkowe o Strażniczki moralności:

Wydawnictwo: Luna
Data wydania: 2025-09-10
Dodał/a opinię: Wiesława Biegańska

Tagi: Literatura obyczajowo-rodzinna

Zobacz opinie o książce Strażniczki moralności

Kup książkę Strażniczki moralności

Ciche cuda. Z zachwytu nad życiem
Anna H. Niemczynow0
Okładka ksiązki - Ciche cuda. Z zachwytu nad życiem

Człowiek ma prawo do wszystkich emocji. Ma też prawo do uznania swoich krzywd i stanięcia w PRAWDZIE. Trudy dzieciństwa, anoreksja, bulimia, uzależnienie...

Należy do mnie
Anna H. Niemczynow0
Okładka ksiązki - Należy do mnie

Starannie wyreżyserowany dramat psychologiczny. Helena, była primabalerina, dla rodziny zrezygnowała z dobrze zapowiadającej się kariery. Jej mąż, Wiktor...