Okładka książki - Strzępy

snów krawędzie

i już nie znikną

nieznajome tak

i bliskie

Pamiętam deszcz. Zimny i gesty. Pamiętam głos i jakieś myśli. I jeszcze las. Postać. Czerń. Drżenie i strach. Potem tylko ciemność. Cisza. Sen jakby. Nie ma nic. Wszystko odchodzi. Tylko tyle zostaje.

Pamięć w dłoniach mi się pokruszyła. Nic przed nie znam. Mam urywki. Zamglone obrazy. Niedopowiedzenia i niepewność. Wyobrażeniem czy prawdą są te strzępy? Czy to krawędzie snu czy jawa pewna? Szukam drogi do siebie. Chcę znać. Wiedzieć. Czuć, że to ja. A wokół tylko zagubiony mój wzrok. Plątam się w niepewności. Jakby ktoś wyrwał mi mnie i zostawił tylko wątły kształt.

Może czasem lepiej nie pamiętać. Nie budzić bólu. Łez nie przełykać ponownie. Nie dotykać tamtych obrazów. Może czasem lepiej nie znać siebie do końca. Nie wiedzieć, że kiedyś trzymało się dłoń, a dłoni tej już nie ma. Może czasem lepiej nie pamiętać. Nie widzieć, ile tragedii i złych uczynków zostało w tyle.

Lubię odczuwanie, jakie dają mi książki autorki. Znam każdą i każda była jakaś. O czymś. Nie zlepkiem tylko słów. „Strzępy” to uganianie się za niepewnością i niepokojem. Szukanie drogi do pamięci i wchodzenie w umysł tego, który ją stracił. Poznawanie prawdy, która boli. Burzy świadomość. Może nie było tak intensywnie, jakbym chciała, ale dobrze czułam się przy tej historii. Polecam.

Jedyna moja uwaga dotyczy błędów, które się pojawiają. Nie przeszkadzały mi w odbiorze książki, ale warto, by wydawnictwo zwróciło większą uwagę na korektę.

Informacje dodatkowe o Strzępy:

Kup książkę Strzępy

Wody czerwone
Agata Kunderman 0
Okładka ksiązki - Wody czerwone

W niewielkim miasteczku przy polsko-czeskiej granicy czas płynie ospale, a mieszkańcy przyzwyczaili się do łagodnego rytmu życia. Jednak nadejściu wiosny...

Dźwięki
Agata Kunderman0
Okładka ksiązki - Dźwięki

Alicja Artner, wybitna pianistka, kończy swój koncert w Narodowym Forum Muzyki. Owacje tłumu nie są w stanie zagłuszyć jednego pytania - gdzie jest Ludwik...